torstai 6. tammikuuta 2011

Shepherd's pie

.. eli englantilainen lihaperunasosevuoka. Ensimmäinen kokeiltu ohje 500 piirakkaa ja torttua- kirjasta, ja oikein toimiva sellainen. Kirja sisältää monia reseptejä ja useita eri muunnoksia niihin. Alkuperäinen shepherd's pie tehdään lampaan jauhelihasta jota laitetaan peräti 900 g, minä käytin 400 g naudan jauhelihaa eli tämä ruoka olisi kai sitten nimeltään cottage pie. Pidän kuitenkin shepherd's pie nimestä. Alkuperäinen ohje ei myöskään sisältänyt sipulia jota minä käytin, ja rosmariinin korvasin provencen yrtit- mausteseoksella joka sisältää timjamia, rosmariinia, oreganoa, kynteliä ja salviaa. Tässä ohje kuten se kirjassa on, suluissa tekemäni muutokset.

400 g lampaan (tai naudan) jauhelihaa
0,5 tl kuivattua rosmariinia (tai provencen yrtit- mausteseosta)
mustapippuria
115 g pakastemaissia
4-5 jauhoista perunaa
6 rkl voita (tai margariinia tai juoksevaa margariinia)
1,5 dl täysmaitoa (tai rasvatonta)
0,5 tl suolaa
1 rkl tuoretta persiljaa (tai kuivattua)

Kuumenna uuni 190 asteeseen. Levitä paistettu jauheliha (ja sipuli) voidellun uunivuoan pohjalle. Ripottele rosmariini ja pippuri lihan päälle ja levitä seuraavaksi kerros maissia. Kuori ja paloittele perunat perunasosetta varten. Kaada perunat kattilaan ja peitä ne vedellä. Kiehauta ja anna kiehua 20 minuuttia tai kunnes perunat alkavat hajota, jos niitä pistää haarukalla. Kaada vesi pois ja soseuta nopeasti. Lisää voi, maito, suola ja pippuri ja vatkaa, kunnes perunasose on kuohkeaa ja pehmeää. Levitä perunasose lihatäytteen päälle. Paista 20 minuuttia tai kunnes perunasosekansi ruskistuu hieman. Koristele persiljalla.

ps. jos teet samalla jotain muuta kuin kokkaat, esim. keskustelet ihmisten kanssa, kehotan kiinnittämään huomiota että pataan tosiaan tulee kaikki ohjeessa mainitut ainesosat. Ilman suolaa ei ruoka meinaan maistu oikein miltään.

2 kommenttia:

  1. Hehheh meillä oli liian hyvät jutut että keskittyminen herpaantui siitä kokkaamisesta ;) Onneksi ei kuitenkaan tullut mitään kaardinaalimokaa, ja näyttää ainakin maukkaalle :)

    VastaaPoista
  2. Puhuminen on mun leipälaji, heh :D hyvää oli kun vähän suolaa sirpotteli.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!