maanantai 9. kesäkuuta 2014

Brookies


Brownies + cookies = brookies, tottakai! Tämä New Yorkista peräisin oleva superherkku kuului myös Kainalokanan 2v juhlien tarjoilupöytään. Suomalaisissa blogeissa ensimmäisena brookieista kertoili Kiusauksessa-blogi, tein pieniä muutoksia alkuperäiseen ohjeeseen. Tässä leivonnaisessa kaiken a ja o on sopiva paistoaika! Ei missään nimessä minuuttiakaan liikaa. Taikinaa saa jäädä tikkuun, kun vuoan ottaa pois uunista. Palat kyllä jähmettyvät jäähtyessään. Nämä ovat tuhtia ja täyttä herkkua, annospalat saavat olla melko pieniä. Silloin niitä voi syödä vaikka useamman!

Brookies, lasagnevuoan kokoisessa vuoassa n. 24 palaa

Brownie-taikina

115 g voita
125 g tummaa suklaata
2 dl sokeria
0,5 dl fariinisokeria
3 munaa
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl kaakaojauhetta
ripaus suolaa
1 tl leivinjauhetta

Cookie-taikina

115 g huoneenlämpöistä voita
0,5 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
0,5 tl soodaa
125 g tummaa suklaata

Valmista brownie-taikina. Sulata voi ja suklaa miedolla lämmöllä kattilassa. Kaada seos kulhoon ja vatkaa joukkoon sokeri ja fariinisokeri. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Vatkaa joukkoon kananmunat. Sekoita keskenään vehnäjauhot, kaakaojauhe, suola ja leivinjauhe. Siivilöi ne suklaaseokseen ja kääntele taikina tasaiseksi. Vuoraa uunivuoka tai kakkuvuoka leivinpaperilla. Hyvä vinkki leivinpaperin asettumiseen vuokaan on se, että leivinpaperin rypistää palloksi, kastelee vedellä, rypistelee vielä hetken ja sitten avaa. Kaada brownie-taikina vuokaan leivinpaperin päälle ja laita vuoka jääkaappiin ainakin tunniksi, minulla oli lähemmäs kaksi tuntia.

Valmista cookie-taikina. Vaahdota pehmeä voi ja sokerit. Lisää muna ja vatkaa vielä pari minuuttia. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne voi-sokeri-seokseen. Lisää myös kuutioiksi leikattu suklaa. Sekoita taikinaa mahdollisimman vähän, jotta siihen ei synny sitkoa. Asettele cookie-taikina kahden lusikan avulla nokareiksi brownie-taikinan pinnalle. Paista 175 asteessa n. 30-40 minuuttia. Huom! Seuraa paistumista ajan loppuvaiheessa tarkasti. Laita folio vuoan päälle, jos cookietaikina on jo kypsää mutta brownietaikina vaikuttaa liian raa'alta. Jatka tällöin paistamista hetken 30 minuutin jälkeen, mutta tikkuun saa jäädä vähän taikinaa, kun otat vuoan lopullisesti uunista ulos. Anna jäähtyä. Brookie kiinteytyy vasta jäähtyessään. Leikkaa sopivan kokoisiksi paloiksi terävällä veitsellä.

2 kommenttia:

  1. Mmmmmnnnhhhhh... nam mikä näky :) Pitäisi ehkä kuitenkin itsekin tehdä näitä joskus... :D Brookiet menevät meinaan siihen kategoriaan, että ihastelin tätä ideaa jossakin netin syövereissä jo ennen kuin jokainen leivontablogi hehkutti näitä ja ajattelin että "wow, tätä ehdottomasti kokeilen!" mutten saanut aikaiseksi ja yhtäkkiä brookiet olivatkin kaikkialla ja into meni ohi :D Idea on kyllä aivan timantinkova ja makukin epäilemättä kohdallaan, ehkäpä siis tämäkin vääryys korjataan :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän nämä hyviä olivat! Itsekriittisenä totean että paistoin ehkä ihan minuutin pari liikaa.. mutta juhlaväelle maistui ja se on tärkeintä!

      Poista

Kiitos kommentistasi!