maanantai 14. heinäkuuta 2014

Twin Peaks Cherry Pie


Kuka nyt ei olisi joskus Twin Peaksia fanittanut! Päätin tehdä tämän piirakan saman tien, kun näin sen Lunni leipoo-blogissa. Piirakka oli kohtalaisen työläs, johtuen ehkä siitä että en yleensä tee piirakoita joissa on tällainen pohja, ja kirsikat piti siivota sekä keittää kiisseliksi, joka ei sinänsä vienyt juurikaan aikaa. Makuraatimme totesi piirakan "peruspiirakaksi", ehkä Dale Cooper ymmärtää enemmän tällaisten piirakoiden päälle kuin me. Kirsikkapiiras kaipaa ehdottomasti rinnalleen kermavaahtoa tai vaniljajäätelöä. Piirakan ohje on alunperin ruotsalaisen kokin, Leila Lindholmin.

Twin Peaksin kirsikkapiiras (12 palaa)

Pohja:
150 g voita
4 dl vehnäjauhoja
1/2 dl tomusokeria
1/2 rkl vettä
1 muna

Täyte:
1 1/2 litraa tuoreita kirsikoita
1 dl sokeria
1 vaniljatanko
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
2 rkl perunajauhoja

Voiteluun:
1 muna
(1 rkl maitoa, en laittanut)
(1 rkl raakaruokosokeria, en laittanut)

Valmista ensin pohja. Nypi kylmä voi vehnäjauhojen ja tomusokerin kanssa murumaiseksi. Lisää kylmä vesi ja muna, sekoita veitsellä sekaisin. Muotoile lopuksi taikinasta käsin pallo, älä vaivaa liikaa. Kääri taikina tuorekelmuun, painele levyksi ja anna levätä kylmässä n. 30 minuuttia. Valmista sillä aikaa täyte. Puolita kirsikat ja poista niistä kivet. Mittaa kattilaan puhdistetut kirsikat, sokeri, vaniljatangon siemenet, vaniljatanko ja pestyn sitruunan raastettu kuori. Kiehauta. Sekoita keskenään sitruunan mehu ja perunajauhot, kaada seos nauhana kiehuvaan kirsikkaseokseen (tämän oikaisin epähuomiossa laittamalla kaikki täytekiisselin ainekset samaan aikaan kattilaan, tuloksena myöskin kirsikkakiisseli). Sekoita samalla pohjia myöten, kunnes seos sakenee. Ota pois levyltä ja anna jäähtyä. Ota sen jälkeen vaniljatanko pois.

Jaa taikina kahteen osaan niin, että toinen osa on hieman suurempi. Kauli ensin suurempi osa jauhotetulla alustalla n. 30-senttiseksi, 5 milliä paksuksi levyksi. Nosta n. 24-senttisen (irtopohjaisen) piirakkavuoan päälle varovaisesti niin, että osa taikinasta menee reunojen yli. Kaada kirsikkatäyte pohjan päälle. Voitele piiraan reunat kananmunalla. Kauli sen jälkeen pienempi taikinapala ohueksi levyksi, jonka halkaisija on hieman vuoan halkaisijaa suurempi. Nosta kansi varovaisesti piiraan päälle ja nypi liitoskohta sormilla kiinni, poista ylijäävä taikina. Voit leikata ylijäävästä taikinasta lehden muotoisia paloja ja koristella kannen niillä. Lopuksi voitele kansi kananmunalla ja sirottele päälle raakaruokosokeria. Leikkaa vielä pieniä viiltoja kanteen ja kypsennä uunin alaosassa 175 asteessa n. 35 minuuttia. Anna piiraan jäähtyä ennen kuin poistat piirakan vuoasta. Leikkaa jäähtynyt piiras paloiksi ja tarjoile esimerkiksi vaniljajäätelön kera.

2 kommenttia:

  1. Nayttaa ihanalta joten pakko varmaan kokeilla vaikkei teidan makuraati kolmea tahtea antanutkaan :)

    Fifi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikeastaan piirakka vain parani jokaisella maistelukerralla! :D eli annamme tähdiksi 3/5, hyvin uskaltaa siis kokeilla :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!