sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Sitruuna-valkosuklaamutakakku


Raskas työ vaatii raskaat huvit, todennee Armas Apukokki kun palaa tänään kaverinsa polttarireissulta. Sillä välin me Kainalokanan kanssa kotoiltiin, leikittiin, ulkoiltiin, saunottiin, kaveritreffailtiin ja tottakai leivottiin (tai lähinnä kyllä minä). Minulle ainoa vaihtoehto äitienpäiväkakuksi on itse leivottu, mitään tilattua kaakkua en huolisi! En oikein ole valkosuklaan fani, sellaisenaan en syö, mutta leivonnaisissa se on ihan hyvää. Tämän makean mutta raikkaan sitruuna-valkosuklaamutakakun ohjeen löysin Wicked Sweet Kitchen-blogista. Kuten aina mutakakkujen kanssa, tulee paistoajan kanssa olla toooosi tarkkana. Em. blogissa paistoajaksi suositellaan 12-15 minuuttia. Minä kurkkasin uuniin kymmenen minuutin kohdalla, ei värin häiventä missään. Kaksi minuuttia myöhemmin otin kakun uunista, ja nähtävästi ne kaksi minuuttia olivat liikaa. Mutakakkumaisuus oli tiessään, kakku ei ollut hyllyvä uunista tultuaan vaan kiinteä. Ketutti, harmitti ja teki mieli leipoa uusi kakku. Yritin lisäkosteuttaa kakkua sivelemällä sen päälle maitoa, joka hyvin imeytyikin siihen. Koska kyseessä on minun äitienpäiväkakkuni ja fanitan vispikermaa, kuorrutin kakun sillä ja se pelastikin koko leipomuksen! Ilman kermakuorrutetta kakku olisi voinut olla tylsä, etenkin kun pääsi juuri kriittisesti hieman ylikypsäksi, mutta kerman kanssa.. aikas nam! Kyllä se eilisen ja tämän päivän aikana syötyä tulee, vaikka koostumus tiivistä mutta kosteaa kuivakakkua muistuttaakin mutakakun sijaan.

Sitruuna-valkosuklaamutakakku, n. 24 cm vuokaan

100 g valkosuklaata paloina
100 g voita + vähän vuoan voiteluun
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
2 kananmunaa
2-3 rkl sitruunamehua
1 tl raastettua sitruunankuorta
2,5 dl vehnäjauhoja + hieman vuoan jauhotukseen

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Voitele ja jauhota pyöreä irtopohjainen kakkuvuoka, laita sivuun. Raasta sitruunankuori hienoksi (käytä vain keltainen osa kuoresta!) purista myös sitruunasta mehu. Paloittele suklaa ja leikkaa voi pienemmiksi paloiksi. Sulata ne mikrossa lämmönkestävässä kulhossa, sekoita n. 20 sekunnin välein. Voit myös sulattaa voin ensin kattilassa ja sitten sekoittaa karkeasti rouhitun suklaan sekaan. Sekoita sokeri, vaniljasokeri ja suola lusikalla voi-suklaaseokseen. Lisää kananmunat yksitellen ja sekoita jokaisen jälkeen. Lisää myös raastettu sitruunankuori ja mehu. Sekoita nopeasti vielä vehnäjauhot sekaan, vältä liikaa sekoittamista. Kaada taikina jauhotettuun vuokaan. Paista kakkua uunin keskitasolla 12-15 minuuttia (10 min..-), kunnes reunat saavat hieman väriä ja pinta on pysähtynyt. Kakun pitää olla tahmea keskeltä! Anna jäähtyä hetken ja siivilöi sitten päälle tomusokeria, tai kokonaan jäähdyttyä kuorruta vispikermalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!