tiistai 7. huhtikuuta 2015

Sitruunapiiras ja lakritsivaahto


Pääsiäisenä valmistin yhden juhlavamman aterian, ja tämä oli sen jälkiruoka. Aivan ihanan sitruunainen piiras, ei yhtään liian makea. Rapeat reunat, pehmeä täyte. Tarjosin piiraan kanssa lakritsivaahtoa, ai että miten hyvää! Piirakan ohje Ruokailmiö-blogista.

Sitruunapiiras

Pohja:

100 g voita
2,5 dl vehnäjauhoja
3 rkl tomusokeria
1/4 tl suolaa

Täyte:

4 kananmunaa
2 sitruunan mehu (1dl) ja kuori raastettuna
1,5 d sokeria
2 dl kuohukermaa

Sekoita munien rakenne kunnolla rikki kulhossa, älä kuitenkaan vatkaa, ettei täytteeseen tule ilmakuplia.  Lisää sokeri ja sekoita. Pese sitruunat hyvin ja raasta kuoren uloin, keltainen osa. Purista sitruunoista mehu. Lisää mehu ja kuori täytteeseen.Lisää myös kerma. Sekoita varoen sekaisin ja nosta täyte sitten jääkaappiin pohjan valmistamisen ja esipaiston ajaksi.

Pohjaa varten nypi pehmeä voi, vehnäjauhot, tomusokeri ja suola sekaisin, kunnes taikinasta muodostuu melko kiinteä pallo. Nosta taikina jääkaappiin noin vartiksi. Kauli taikina jauhotetulla alustalla ja nosta sitten kaulimen avulla 26 cm piirakkavuokaan (oma huomio: käytin 22 cm irtopohjavuokaa). Voit leikata pohjalle leivinpaperista ympyrän, niin piirakka irtoaa leikatessa kätevästi vuoasta. Pistele pohja haarukalla ja esipaista taikinaa 200 asteessa noin 10 minuuttia.

Kaada täyte varovasti matalalta pohjan päälle ja tasottele lusikalla pahimmat ilmakuplat pois (tai nosta ne lusikankärjellä pois). Paista 150 asteessa 25 - 30 minuuttia uunin alatasolla. Täytteen tulisi olla juuri ja juuri hyytynyt ja kypsä. Anna jäähtyä huoneenlämmössä. Säilytä piiras kylmässä. Tarjoa halutessasi vatkatun (lakritsi)kerman tai jäätelön kanssa.

Lakritsivaahto

2 dl kuohukermaa
3 Kick-patukkaa

Kaada kerma kattilaan ja paloittele joukkoon Kick-patukat. Kuumenna kerma ja sekoittele kunnes lakupatukkapalat ovat sulaneet. Kaada kerma vatkauskulhoon ja jäähdytä täysin kylmäksi. Vaahdota kerma ja tarjoa sitruunapiiraan kera.

4 kommenttia:

  1. Oi, sitruunapiirakka on hyvää! Itse leivoin kans tänään, siihen tuli myös limeä! Ja tuo vaahto, nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lakuvaahto oli uusi kokeilu, aiemmin olen yhdistänyt lakun sitruunan kanssa oikein onnistuneesti lakritsi-sitruunapaloissa :)

      Poista
  2. Olet tehnyt kyllä ihania leipomuksia ja ruokia! Täältä saa hyviä ideoita omiin kokeiluihin :) t. Puistokaveri

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!