sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Raparperi-vaniljakakku


Ensimmäinen leivonnainen oman penkin raparpereista! Niitä olikin käyttövalmiina hulppeat neljä vartta, joten tein ihan pienen pienen kakkusen n. 15 sentin irtopohjavuokaan. Vaniljatäyte oli aika mietoa, olisi ehkä kaivannut lisää sokeria. Myös vaniljarahka maitorahkan tilalla voisi toimia. Kakun idea Kinuskikissalta.

Pohja

1,75 dl vehnäjauhoja
75 g voita
0,75 dl sokeria

Raparperitäyte

4-5 raparperin vartta, sen verran että pohja peittyy

Vaniljatäyte

2 dl kuohukermaa
250 g maitorahkaa
2 vaniljatangon siemenet
pari rkl sokeria
4 liivatelehteä (kolmekin riittänee)

Laita kylmä voi, sokeri ja jauhot monitoimikoneeseen. Murusta seos leikkuuterällä mureaksi. Ota muruseoksesta n. desi erilleen ja taputtele loput irtopohjavuoan (n. 15 cm) pohjalle. Leikkaa raparperit paloiksi ja levitä ne murupohjalle. Ripottele loppu muruseos raparpereiden päälle. Paista 175 asteessa n. 20-30 minuuttia, kunnes muruseos alkaa näyttää kypsältä. Anna pohjan jäähtyä. Puhdista vuoan reuna mahdollisista roiskeista. Voitele vuoan reunat öljyllä tai käytä reunakalvoa. Irrota vaniljatangoista siemenet ja sekoita ne sokeriin, tämä käy helpoiten leikkuulaudan päällä veitsen lappealla puolella. Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi ja sekoita sen joukkoon maitorahka. Sekoita vaniljasokeri kermarahkan joukkkoon. Liota kylmässä vedessä pehmenneet liivatelehdet tilkkaan kiehuvaa vettä. Sekoita liivatteen joukkoon lusikallinen kermatäytettä ja valuta liivateseos ohuena nauhana lopun kermatäytteen joukkoon, sekoita hyvin koko ajan. Kaada vaniljatäyte raparperipohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa ainakin kolme tuntia. Kakku kannattaa ottaa huoneenlämpöön noin vartti ennen tarjoilua, pohja on jääkaappikylmänä melko kova.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!