keskiviikko 13. heinäkuuta 2016

Sitruunabiskvit


Biskvi, tuo minulle entuudestaan täysin tuntematon leivonnainen. Kävin keväällä Tukholmassa ja ostin siellä eräästä herkkukaupasta hyvinkin paljon bebe-leivosta muistuttavia pyöreitä leivoksia. Ennen ensipuraisua en arvannut, että olisin mennyttä naista. Niiiiiin hyvää! Sitkeän mantelinen pohja, täyteläinen kreemitäyte ja rapea suklaakuori. Toisessa leivoksessa sattui vielä olemaan Daim-rakeita päällä... Voi nam. Googlettelu ja asian tiedustelu Instagramissa paljasti kyseessä olevan biskvi, Ruotsissa yleinen leivonnainen. Satuinpa pääsiäisen tienoilla löytämään eräästä kuopiolaisestakin kahvilasta sitruunabiskvin! Ja tottahan niitä oli pakko yrittää itsekin tehdä. Biskvit ovat yleensä pyöreitä, mutta nämä neliskanttiset leivokset tein tulevaa (ja nyt jo mennyttä, postaus tulossa) ravintolapäivää silmällä pitäen. Kokeilin myös pakastaa leivokset, muuten rakenne ei muuttunut miksikään mutta mantelipohja ei ollut sulatuksen jälkeen enää yhtä sitkeä kuin ennen pakastusta. Ihania, äkkimakeita herkkupaloja! Annoskoon ei tarvitse olla suuri, sen verran makeita nämä ovat. Ihan pakko kyllä tehdä näitä uudelleen. Reseptin lähde: Jennys Matblogg.

Sitruunabiskvit, n. 12 kpl, n. 16 cm x 16 cm kokoinen vuoka

Pohja

150 g (yksi pötkö) mantelimassaa
0,25 dl sokeria
1 munanvalkuainen

Täyte

80 g huoneenlämpöistä voita
1 munankeltuainen
1 sitruunan kuoriraaste ja mehu
0,5 tl vaniljasokeria
1,25 dl tomusokeria

Kuorrutus

100 g valkosuklaata
keltaista elintarvikeväriä
nonparelleja

Raasta mantelimassa raastinraudalla. Vatkaa mantelimassan joukkoon sokeri ja munanvalkuainen. Laita leivinpaperi vuoan pohjalle. Levitä ja taputtele mantelimassa vuokaan, pohjamassa on tahmeaa, käytä tarvittaessa tomusokeria "jauhoina". Paista pohjaa 180 asteessa 15-20 minuuttia, kunnes pohja on saanut kauniin värin. Valmista sitruunavoikreemi. Pehmennä voi sähkövatkaimella. Lisää joukkoon loput ainekset ja vatkaa kunnes vaahto on kuohkeaa, pehmeää ja lähes valkoista. Levitä sitruunavoikreemi pohjan päälle ja nosta vuoka jääkaappiin. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Levitä hiukan jäähtynyt suklaa voikreemin pinnalle. Voit koristella biskvit elintarvikevärillä värjätyllä valkosuklaalla ja strösseleillä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!