keskiviikko 8. syyskuuta 2010

Pellavansiemen-puolukkasämpylät


Yhteishyvän ruokalehdestä löytynyt ohje. Resepti päätyy suurella todennäköisyydellä testiin jos se sisältää puolukoita tai jotain siemeniä. Kritiikkiä pakko antaa, ohjeessa taikina alustetaan ja kohotetaan ensin, ja sitten vasta vaivataan puolukat taikinaan. Kohotuksen jälkeen oli todella hankalaa saada puolukat taikinan sekaan, eivät mitenkään tahtoneet sulautua joukkoon. Puolukoita pyöri pitkin poikin ja koko pöytäkin tuli jauhotettua. En ole ikinä tainnut sotkea niin paljon leipoessani. Lopputulos oli kuitenkin oikein maittava ja pehmeä. Sämpylätaikinaan ei siis saa laittaa liikaa jauhoja, vähemmillä jauhoilla tulee pehmeät ja kuohkeat sämpylät. Tein alkuperäiseen ohjeeseen pieniä muutoksia. Taikinan kohotukseen löysin joskus jostain vinkin; mikrossa lämmitetään esim. vettä noin minuutin ajan, ja kulho laitetaan sen jälkeen mikroon liinalla peitettynä. Luukku kiinni, älä laita mikroa päälle. Toimii!

1 dl pellavansiemeniä
5 dl vettä
50 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
2 rkl fariinisokeria
3 dl sämpyläjauhoja
4 dl grahamjauhoja
1 dl juoksevaa margariinia
1 dl puolukoita

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää suola, sokeri ja pellavansiemenet. Lisää jauhot ja alusta taikina, jätä pehmeäksi. Lisää lopuksi juokseva margariini. Kohota liinan alla n. 45 minuuttia. Vaivaa kohonneeseen taikinaan puolukat, leivo sämpylöiksi. Kohota pellillä liinan alla uunin kuumenemisen ajan. Paista 225 asteessa n. 12 minuuttia.

2 kommenttia:

  1. Tuun aina tänne lueskelemaan mitä oot kokkailu kun yritän itse keksiä että mitähän ruokaa sitä laittais :) Kivoja ohjeita on ollut.
    -Päivi Helena ;)

    VastaaPoista
  2. Kiva kun käyt lueskelemassa ja kommentointi onkin erittäin toivottavaa! Tulehan uudestaankin :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!