maanantai 3. lokakuuta 2016

Lakritsi-sitruunakakku


Mieleni teki leipoa viikonlopuksi pieni kakku, ihan vaan omaksi iloksi ja herkuksi! Halusin kakkuun lakritsia ja sitruunaa, raikkautta ja suklaisuutta. Pohjaksi leivon lakritsimutakakun. Kakkupohjan jäähdyttyä leikkasin sen kahtia ja täytin kirpeän raikkaalla sitruunamoussella. Jälkiviisaana voin todeta, että sitruunatäyte kannattaa laittaa mutakakun päälle, eikä väliin. Mutakakku on tuhtia ja kakun leikkaaminen sekä syöminen on helpompaa jos mousse on mutakakun päällä. Jos moussen haluaa nimenomaan kakun väliin, kannattaa mutakakkupohja leikata tasaisemmin kahteen osaan, ehkä jopa niin, että kansiosasta tulee ohuempi kuin pohjasta. Puolitettuna ohjeenakin mutakakkupohja oli käyttämääni pikkuvuokaan melko paksu, joten 16 cm vuokaan tekisin seuraavalla kerralla pohjan 1/3 ohjeella. Alla oleva mutakakkupohja on siis alkuperäisestä puolitettu ohje. Optimaalisimmat suhdanteet olisivat 24 cm vuokaan puolikas mutakkakupohja ja kaksinkertainen sitruunatäyte. En lisännyt sitruunamoussen joukkoon sokeria, koska sitruunarahkassa sitä on mielestäni jo riittävästi itsessään. Koristelin kakun lakukermavaahdolla sekä lakritsi-ja salmiakkikarkeilla. Kakun kannattaa antaa olla huoneenlämmössä ennen tarjoilua, jotta mutakakkupohja pehmenee ja kakkupalojen leikkaaminen on helpompaa. Leivoin kakun torstaina, jotta maut ehtivät syventyä jääkaapissa viikonloppuun mennessä.

Lakritsi-sitruunakakku, 16 cm irtopohjavuokaan

Lakumutakakkupohja

100 g tummaa suklaata
100 g voita
2 munaa
1 dl sokeria
1 rkl lakritsijauhetta
1,25 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta

Sitruunamousse

1 prk sitruunarahkaa
1 dl kuohukermaa
0,5 sitruunan kuori
0,5 sitruunan mehu
2 liivatelehteä

Lakritsivaahto

1 dl kuohukermaa
1 Pandan lakufudge-patukka (28 g)

Valmista mutakakkupohja hyvissä ajoin ennen kakun täyttämistä, vaikka edellisenä päivänä. Sulata voi ja suklaa, siirrä sivuun. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää muna-sokerivaahtoon hieman jäähtynyt voi-suklaaseos sekä kuivat aineet. Kaada voideltuun ja vehnäjauhotettuun irtopohjavuokaan. Paista 200 asteessa n. 10 minuuttia. Testaa kypsyyttä tikulla, jos taikinaan jää hieman taikinaa kakun keskeltä kokeiltaessa ja reunoista kokeiltaessa ei, on kakku kypsä. Anna kakkupohjan jäähtyä jääkaappikylmäksi.

Valmista edellisenä päivänä myös koristeeksi tuleva lakritsivaahto. Pilko lakufudge-patukka. Laita palaset ja kerma kattilaan, kuumenna sekoittaen kunnes fudge liukenee täysin kerman joukkoon. Kaada kermaseos kulhoon ja peitä kelmulla. Nosta jääkaappiin. Kerman täytyy olla jääkaappikylmää jotta se vaahtoutuu.

Sitruunatäytettä varten laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kuohukerma löysäksi vaahdoksi. Lisää kermavaahdon joukkoon sitruunarahka ja sitruunan kuoriraaste. Purista sitruunamehu lasiin, nosta liivatteet sitruunamehun joukkoon ja kuumenna hetki mikrossa kunnes liivatteet sulavat. Kaada liivateneste ohuena nauhana kermarahkan joukkoon huolellisesti sekoittaen. Leikkaa lakumutakakkupohja puoliksi (tai kaada täyte leikkaamattoman pohjan päälle) ja kaada sitruunamousse alemman pohjan päälle. Anna moussen hyytyä jääkaapissa ennen toisen kakkupohjan laittamista kakun päälle. Kakku kannatta täyttää ja hyydyttää reunakalvollisessa irtopohjavuoassa, reunoista tulee siistimmät eikä täyte pääse valumaan.

Koristele kakku vaahdottamalla lakukerma ja pursottamalla sitä kakun päälle. Lisää haluamasi karkit.



2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi!