perjantai 4. marraskuuta 2016

Porkkana-valkosuklaajuustokakku


Minulla oli selkeä visio syntymäpäiväkakustani. Halusin tehdä ns. sisäänleivotun kakun, jossa kakkupohja on täysin piilossa täytteen sisällä ja ulkoapäin kakku näyttää juustokakulta. Tämä kakku vain paranee jääkaapissa ollessaan, joten se kannatta leipoa hyvissä ajoin ennen tarjoilua! Kakun sisään tulevan porkkanakakkupohjan leivoin torstaina aamupäivällä, jäähdytin sen hyvin ja kokosin kakun samana iltana. Syntymäpäiväni oli sunnuntaina joten kakku sai maustua 3 päivää ennen herkuttelua. Tosin maanantaina kakun jämäpalat maistuivat vielä paremmilta kuin itse juhlapäivänä, ja tiistaina harmittelinkin kakun loppumista.. Tämä kakku siis säilyy ja paranee vain! Mehevä porkkanakakku ja makea pehmoinen valkosuklaamousse, pinnalla kinuskikastiketta ja puolukoita.. Yksi herkullisimmista leipomistani kakuista! Kakun ideaa voisi hyödyntää myös jälkiruoassa: porkkanakakkuset voisi leipoa pienissä annosvuoissa ja laittaa valkosuklaamoussen niiden päälle. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen yhdistelmä! Tunnustuksen aika: en ole koskaan tehnyt oikeaa kinuskikastiketta kermasta ja sokerista keittäen. Kakun kuorruttamiseen kokeilin Pullahiiren sivuilta löytämääni pikakinuskia, joka maistui oikealta kinuskikastikkeelta, mutta sen koostumus ei ollut ihanteellisin kakun päälle (ihan niinkuin Pullahiiren blogissa sanottiinkin, mutta halusin silti kokeilla kyseistä pikakinuskia). En siis laita tähän mitään kinuskikastikkeen ohjetta.


Porkkana-valkosuklaajuustokakku

Porkkanakakku, 16 cm irtopohjavuokaan (ohje Painted by Cakes-blogista)

2 munaa
2,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
0,5 tl kanelia
0,5 tl inkivääriä
250 g porkkanaa
0,5 dl maitoa
1 tl sitruunamehua
1,5 dl sokeria
1 dl öljyä

Raasta porkkanat. Sekoita sitruunamehu ja maito, seos saa juoksettua. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita porkkanaraaste, munat, maito ja öljy. Lisää kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi. Kaada voideltuun irtopohjavuokaan ja paista 175 asteessa uunin keskitasosa n. 45 minuuttia. Painted by Cakes-blogin ohjeessa kakkupohjaa paistettiin n. tunti, mutta minulla kakkupohja oli kypsä jo 45 minuutin paiston jälkeen. Anna kakkupohjan jäähtyä täysin ennen kakun kokoamista.

Valkosuklaamousse

145 g valkosuklaata (1 Pandan valkosuklaalevy)
2 dl kuohukermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
250 g maitorahkaa
1 tl vaniljasokeria
3 liivatelehteä

Leikkaa porkkanakakku kahteen osaan. Jos haluaa, kakun voi tasoittaa päältä mikäli se on kohonnut paiston aikana (saat myös hyvät maistiaispalat kakusta!). Kakun täyttämiseen käytin kätevää säädettävää reunavuokaa. Nosta porkkanakakkupohjan toinen osa tarjoilulautaselle. Aseta reunavuoka kakun ympärille niin, että kakun ja vuoan reunan väliin jää parin sentin tila. Voitele reunakalvo öljyllä ja aseta se paikoilleen vuokaan.

Valmista valkosuklaamousse. Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa. Vaahdota kuohukerma löysäksi vaahdoksi (Huom! Vaahto saa olla melko löysää, se jämäköityy loppuvaiheessa kun kaikki ainekset vatkataan yhteen. Jos kerman vaahdottaa jo aluksi liian tiukaksi, tulee täytteestä liian jämäkkää vuokaan levitettäväksi). Sekoita valkosuklaa ja tuorejuusto hyvin keskenään sähkövatkaimella. Sekoita kuohukerman joukoon valkosuklaa-tuorejuustoseos, maitorahka ja vaniljasokeri. Nosta liivatteet vedestä lasiin ja lämmitä mikrossa kunnes ne sulavat. Valuta liivateneste ohuena nauhana valkosuklaatäytten joukkoon hyvin sähkövatkaimella sekoittaen.

Kaada puolet täytteestä reunavuokaan kakkupohjan päälle. Levitä massaa lusikalla niin, että se valuu kakun ja vuoan väliseen rakoon ja tasoita täytteen pinta. Nosta toinen porkkanakakkulevy valkosuklaatäytteen päälle. Levitä loput massasta samoin kuin ensimmäinen osa. Kopauta vuokaa muutaman kerran pöytää vasten jotta mahdolliset ilmakuplat poistuvat. Peitä kakku ja nosta jääkaapiin hyytymään mielellään useaksi päiväksi.

Kuorruta kakku kinuskikastikkeella. Itse tehty on varmasti parasta, mitenhän kaupan valmis tässä toimisi? Koristele kakku puolukoilla.




Ps. En tullut ottaneeksi kakusta palakuvaa muulla kuin kännykällä, sen ja muita ruokakuviani näet Instagramissa: https://www.instagram.com/inkivaarihillo/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!