maanantai 9. toukokuuta 2016

Raparperijuustokakku


Äitienpäivän kynnyksellä pohdin, mihin käyttäisin pakastimessa olevat viimevuotiset raparperit. Ne melkein jo päätyivät kiisseliin, mutta sitten löysin tämän kakun reseptin. Minua houkutti sen erilainen, gluteeniton pohja ja muutenkin perinteisestä juustokakusta poikkeava ulkonäkö. Raparperi on yksi suosikkimakuni, mutta omat hentoiset raparperinvarteni takapihan perukoilla eivät vielä ole tuottaneet kovinkaan kummoista satoa. Taisin viime kesänä ostaa ison nipun raparperia torilta varsin edulliseen hintaan, josta osan säilöin pakkaseen.

Tämä Glorian Ruoka & Viini- lehdessä ilmestynyt kakku oli herkullinen! Leivoin sen äitienpäivää varten lauantaina, ja yksi päivä etukäteen oli mielestäni ehdoton minimi, miten aikaisin kakku kannattaa leipoa. Parikin päivää jääkaapissa ei varmasti olisi ollut pahitteeksi. Glorian ohjeessa kakku tarjotaan mantelikrokanttimurun kera, mutta jätin sen kononaan pois ja ladoin kakun päälle kunnon kasan tuoreita mansikoita. Hollantilaisia, varsin hyviä! Kakkupohjan mantelijauhon lisäksi ripottelin mantelilastuja kakun pinnalle ennen paistoa.

- Gluteeniton kakkupohja oli hankalahko käsitellä, mureneva ja pehmeä, mutta rouhea ulkonäkö oli minusta itseasiassa oikein kiva!

- Ohjeessa täytteeseen kuuluu 1 dl kermalikööriä ja sen voi korvata 1-2 tl vaniljasokeria tai puolikkaan vanijatangon siemenillä. Tässä tapauksessa on otettava huomioon liivatteen määrä. Jos liköörin jättää pois kuten minä tein, liivatelehdistä voi ja kannattaa jättää yksi lehti pois.

- Ohjeessa täytteeseen kuuluu 1 dl sokeria, jonka jätin kokonaan epähuomiossa pois. En osannut edes kaivata lisäsokeria kakun täytteeseen, joten täytettä kannattaa maistella valmistusvaiheessa.

- Tein raparperihilloketta juuri kakun vaativan määrän, jolloin sitä ei jäänyt yhtään ylimääräiseksi.
- Tuoreet mansikat korvasivat krokanttimurun erinomaisesti.

- Kakku on monivaiheinen, muttei vaikea valmistaa.


Raparperijuustokakku tuoreilla mansikoilla, 20 cm irtopohjavuoka

Pohja

3/4 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl mantelijauhetta
3 munaa
1 3/4 dl sokeria

Raparperihilloke

2 liivatelehteä
500 g raparperia
4 dl hillosokeria
0,5 dl vettä
0,5 tl kardemummaa

Krokantti

50 g voita
3/4 dl sokeria
100 g mantelilastuja
2 tl maissitärkkelysjauhoja
2 rkl kuohukermaa

Raparperi-juustotäyte

4 liivatelehteä
200 g marcarponejuustoa
1 dl sokeria
1 dl kermalikööriä (esim. Bailey's)
2 dl vispikermaa
2 dl raparperihilloketta

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Pingota leivinpaperi 20 cm irtopohjavuoan pohjan ja reunojen väliin. Voitele vuoan reunat voilla. Tee kakkupohja. Siivilöi perunajauho ja leivinjauhe mantelijauhojen joukkoon. Vaahdota munat ja sokeri. Kääntele jauhoseos varovasti vaahdon joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä kakkua uunin keskitasossa 30-35 minuttia. Ota kakku uunista ja anna jäähtyä. Kakku hiukan laskee jäähtyessään.

Tee raparperihilloke kakun kypsyessä: Laita liivatelehdet kylmään veteen. Kuori raparperinvarret ja paloittele ne kattilaan (pakastettuja raparpereita käytettäessä valuta ylimääräinen neste raparpereista pois). Lisää sokeri, vesi ja kardemumma. Kiehauta ja kuori vaahto pinnalta. Anna kiehua, kunnes raparperit ovat pehmenneet, noin 10 minuuttia. Mittaa 2 dl hilloketta kulhoon. Purista liivatteista vesi pois ja sekoita ne kulhossa olevaan hillokkeeseen. Anna jäähtyä. Vinkki! Hilloketta tulee enemmän kuin kakun täytteeseen tarvitaan. Voit tarjota sitä erillisessä kulhossa kakun kanssa tai vaikka lettuhillona (tai tee hilloketta vain kakun vaatima puolikas annos).

Jos haluat laittaa kakun päälle krokanttia, valmiste se näin: Sulata voi kattilassa. Lisää muut ainekset ja anna kiehua noin 2-3 minuuttia. Levitä seos levyksi leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Tarkkaile krokantin kypsymistä, jotta levyn reunat eivät pääse palamaan. Ota krokantti uunista ja anna jäähtyä.

Tee täyte, kun raparperihilloke on jäähtynyt. Laita liivatteet kylmään veteen. Sekoita mascarponejuusto, sokeri ja kermalikööri kulhossa. Vaahdota kerma ja sekoita se juustoseokseen. Purista liivatteista vesi ja sekoita 2 rkl kiehuvan kuumaa vettä joukkoon niin, että liivatteet sulavat. Sekoita liivatemassa ohuena nauhana täytteen joukkoon. Lisää raparperihilloke ja sekoita vain hiukan, jos haluat sen jäävän raidoiksi juustomassaan. Voit myös sekoittaa täytteen tasaiseksi.

Irrota kakkupohja vuoasta ja leikkaa se kahteen osaan. Pese vuoka ja pingota uusi leivinpaperi sen pohjalle (voit myös koota kakun suoraan tarjoilualustalle, jolloin tarvitset vain irtopohjavuoan reunoja). Nosta alempi kakkuviipale vuokaan. Jos kakkupohja on hieman kutistunut jäähtyessään, tee leivinpaperista hiukan kakkuvuokaa korkeammat suikaleet ja pyöräytä ne kakun reunoille tukemaan juustomassaa. Kiinnitä paperisuikaleiden päät toisiinsa vaikka klemmarilla (kuulostaa hankalalta, jos sinulla on säädettävä irtopohjavuoka, käytä sitä!) Kaada täyte vuokaan. Nosta päällimmäinen kakkupohja juustomassan päälle paistopinta ylöspäin. Peitä kakku kelmulla ja nosta jääkaappiin seuraavaan päivään asti.

Koristele tuoreilla mansikoilla tai krokantilla. Murustele krokantti. Voit laittaa krokanttimurun kakun pinnalle tai tarjota sen erillisestä astiasta annoksen päälle ripoteltavaksi.



1 kommentti:

  1. Tosi herkullisen näköinen ja ajankohtainen.
    Osallistu kastehelmi kakkuvadin arvontaan mun blogissa.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!