maanantai 25. huhtikuuta 2016

Lakritsidonitsit


Kun vielä muutama vuosi sitten kaikki paistoivat vappuna iki-ihania munkkeja vanhaan malliin öljyssä, ovat nyt uunidonitsit niin sanotusti in. Minäkin hankin donitsipeltejä kaksin kappalein, tavallisen kokoisia paistavan sekä minidonitsipellin, ja olin myyty nainen samantien. Miten hyviä! Aivan ihanan pehmeitä ja meheviä, ja kuorrutusvaihtoehtojahan on niin monta mihin kenenkin mielikuvitus taipuu! Old school-tyttönä kaneli-sokerissa kieritelty donitsi on tähän asti ollut suosikkini, mutta koska rakastan lakritsia, oli aivan pakko kokeilla lakukuorrutetta. S-U-P-E-R hyvää! Tahmainen, lakuinen kuorrute, raksuvat strösselit ja mmmuhevan mehevä uunidonitsi. Ja itsetehtyä simaa. Siinä kaikki! Uunidonitsien ohje on Suklaapossun blogista, josta niin monet muutkin ovat tämän(kin) mahtavan ohjeen käyttöönsä löytäneet.

Uunidonitsit, n. 12 kpl normaalikokoisia / 30 kpl minidonitseja

0,5 dl öljyä
1,25 dl piimää
1 muna
1 dl sokeria
0,5 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
0,5 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa

Sekoita öljy, piimä, muna ja sokeri kulhossa. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne nesteiden joukkoon. Sekoita tasaiseksi, mutta älä vaivaa. Pursota taikina kevyesti voideltuihin donitsipellin koloihin ja paista isoja donitseja 200 asteessa 6-7 minuuttia, minidonitseja noin viisi minuuttia. Donitsit ovat kypsiä kun niiden pinta tuntuu kiinteältä mutta pehmeältä. Uunidonitsit eivät ota pintaansa juurikaan väriä uunissa, vuokaa vasten oleva alapuoli sen sijaan ruskistuu hieman.

Lakritsikuorrute (ohje Maku-lehdestä)

n. 2,5 dl tomusokeria
1-2 tl lakritsijauhetta
n. 1 rkl vettä

Sekoita tomusokeri ja lakritsijauhe. Lakritsijauhe on voimakkaan makuista, laita sitä varoen ja välillä maistellen. Itselleni 1 tl oli sopiva määrä. Lisää vesi ja sekoita aineksista paksuhko tahna. Dippaa hieman jäähtyneet donitsit kuorrutteeseen ja koristele strösselillä.

Perinteiset sokerikieritellyt donitsit syntyy seuraavasti: sulata 50-100 g voita. Sekoita syvällä lautasella sokeria ja kanelia. Dippaa uunituoreet kuumat donitsit ensin molemmin puolin pikaisesti sulassa voissa, ja sitten kanelisokerissa.


Herkullisia hetkiä ja hauskaa vappua!

Tämä on blogini viimeinen postaus vanhalla osoitteella, sunnuntaista lähtien osoitteena on inkivaarihillo.blogspot.fi

Ja hei, Instagramin lisäksi Inkiväärihillo on nyt myös Facebookissa! Tykkäilemisiin!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!