maanantai 10. huhtikuuta 2017

Sitruunapiiras


Leivoin viikonlopuksi tämän ihanan kirpeän raikkaan sitruunapiiraan joka sopii kyllä juuri passelisti pääsiäisen aikaan. Esikoisen kummitäti vieraili meillä ja mietin pitkään leivonko suklaasta, mutta mieleni teki enemmän jotain keväisen raikasta. Tämä piiras on helppo valmistaa ja aivan liian helppo syödä! Kirpeä sitruunatäyte ja sen päällä reilu kerros kermavaahtoa, täydellinen yhdistelmä! Paloja leikatessa eriväriset kerrokset pääsevät oikeuksiinsa. Pohjataikinan voi valmistaa itse tai vielä helpomman piiraasta tekee jos käyttää kaupassa myytävää valmista makeaa piirakkataikinaa. Kermana käytin Flora Vispiä koska pidän sen mausta ja ominaisuuksista, mutta voit käyttää mitä tahansa vastaavaa valmistetta, kuohukermaa tai vispikermaa.


Sitruunapiiras, 22 cm irtopohjavuokaan

Pohja

100 g voita
2,5 dl vehnäjauhoja
3 rkl tomusokeria
1/4 tl suolaa

Täyte

1 prk kondensoitua maitoa (ei karamellisoitua)
2 ison sitruunan mehu ja kuoriraaste
2 munaa
2 keltuaista

Pinnalle

1 prkl Flora Vispiä (tai muuta vastaavaa)
2 tl vaniljasokeria
pieniä suklaamunia

Pohjaa varten nypi pehmeä voi, vehnäjauhot, tomusokeri ja suola sekaisin, kunnes taikinasta muodostuu melko kiinteä pallo. Kääri taikina kelmuun ja nosta taikinapallo jääkaappiin noin vartiksi. Kauli taikina jauhotetulla alustalla levyksi ja nosta sitten kaulimen avulla irtopohjavuokaan tai piirakkavuokaan. Pistele pohja haarukalla ja esipaista taikinaa 200 asteessa noin 10 minuuttia. Ota pohja uunista ja laske uunin lämpötila 160 asteeseen.

Pese sitruunat erittäin huolellisesti. Raasta niistä kuoren keltainen osa ja purista mehu. Sekoita kulhossa kondensoitu maito, sitruunan mehu ja kuoriraaste, munat ja keltuaiset tasaiseksi massaksi. Kaada täyte esipaistetulle pohjalle ja nosta vuoka takaisin uuniin. Paista 160 asteessa n. 25 minuuttia. Ota piiras pois uunista kun täyte on reunoilta hyytynyt mutta on keskeltä vielä tutiseva. Anna piiraan jäähtyä huoneenlämmössä ja nosta sitten vuoka jääkaappiin seuraavaan päivään.

Vaahdota kerma ja mausta vaniljasokerilla. Levitä kerma piiraan päälle. Koristele leivonnainen suklaamunilla juuri ennen tarjoilua, sillä suklaamunien kuorrute alkaa sulaa oltuaan pidemmän aikaa kerman päällä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!