sunnuntai 9. tammikuuta 2011

Italialaiset frikadellit tomaattikastikkeessa

Italialaisen teemaviikonlopun toinen päivä. Armas apukokki esitti toiveen lihapullista, joten eipä muuta kuin tuumasta toimeen! Frikadellit ovat lihapyöryköitä, jotka paistamisen sijaan haudutetaan kypsäksi. Tässä tapauksessa tomaattikastikkeessa. Suuntaa ohjeelle löysin Kettuterroristilta.

Frikadellit

400 g naudan jauhelihaa
2 rkl paahdettua sipulia rouheena
2 rkl jauhelihamaustetta
oreganoa
basilikaa
mustapippuria
suolaa

Kastike

2 rkl oliiviöljyä
1 iso sipuli
1 yksikyntinen valkosipuli
500 g paseerattua tomaattia
2 dl vettä
2 rkl kasvisfondia
hyppysellinen sokeria
oreganoa
basilikaa
mustapippuria

Sekoita lihapullataikinan ainekset kulhossa, paras tulos tulee jos käsin muovaa taikinan sekaisin. Kuullota laakeapohjaisen kattilan pohjalla öljyssä hienonnetut sipulit. Lisää paseerattu tomaatti, vesi, fondi ja mausteet. Hieno sokeri oli minulta loppu, hyppysellinen fariinisokeria toimi yhtä hyvin. Anna kiehahtaa, minulla kastikepohja kupli hiljalleen pyöryköiden pyörittelyn ajan. Pyöritä taikinasta palleroita kostutetuin käsin. Nostele pyörykät varovasti kastikkeen sekaan. Jos on oikein kova nälkä, 15 minuutin haudutus riittää. Meillä saunomisen ja ruoanlaiton aikataulutuksen vuoksi frikadellit hautuivat hiljalleen kuplivassa tomaattikastikkeessa 45 minuuttia, ja lopputulos olikin erittäin murea ja hyvin maustunut. Tarjoa kuitu- tai täysjyväspagetin kera.

5 kommenttia:

  1. On kyllä niin herkullisen näköistä ruokaa. Talvella maistuu juuri tämän laiset ruoat.

    VastaaPoista
  2. Näitähän voisikin taas pitkästä aikaa tehdä.:)

    VastaaPoista
  3. Ihana idea tämä teemaviikko.
    Olen tehnyt useasti noita, mutta enpä ole hoksannut, että niitä kutsutaan siksi frikadelleiksi. Kiitos tiedosta!
    Afganistanilaisessa tuttavaperheessä tehtiin tätä myös, se oli niiiin herkullista, mutta en täysin päässyt koskaan perille mausteista. Tarjottiin riisin kera, jossa oli porkkanaa ja rusinaa. Herkkua!

    VastaaPoista
  4. Nam näyttää hyvälle :) Oon itsekin tehnyt lihapullat suurinpiirtein samalla ohjeella, mutta uunissa. Täytyypä kokeilla tuota hauduttamista, varmasti jäisivät oikein muheviksi ja pehmeiksi

    VastaaPoista
  5. Jenni, mä oon usein tehnyt lihapullat niin että siihen taikinaan tulee kermaviiliä. Jauhelihana oon alkanut käyttää aina naudan jauhelihaa, nauta-sika on niin paljon rasvaisempaa. Spagettia tulee syötyä kyllä tosi harvoin.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!