keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Kastejuhla: Kinkkukakku


Kuulun (siihen harvaan?) ihmisjoukkoon jotka eivät tajua voileipäkakkujen viehätystä. Mutta koska suolaiset yleensä juhlissa maistuvat, kokeilin tehdä ensimmäistä kertaa hyydytettyä suolaista kakkua (ylipäänsä mitään voileipäkakkua). Ja olihan se kiva tehdä! Kinkkukakku niitti kovasti suosiota vieraiden joukossa, vaan tekijäänsä se ei silti vakuuttanut voileipäkakkujen tarpeellisuudesta. Eli: mikäli perusvoileipäkakut eivät houkuta, suosittelen kokeilemaan hyydytettyä versiota. Nykyaikaisempi versio juhlapöytään. Kinkkukakun tein 24 cm irtopohjavuokaan. Viidellä  liivatelehdellä kakku pysyy mainosti kasassa mutta rakenne on pehmeä, kiinteämmän lopputuloksen haluavat voivat lisätä yhden liivatelehden.

Pohja:

6 viipaletta Real-leipää
75 g margariinia

Täyte:

5-6 liivatelehteä
tilkka vettä
150 g kinkkusuikaleita
1 (valkosipuli)maustekurkku
1 punainen paprika
1 dl tilliä
1 dl ruohosipulia
2 dl kuohukermaa
200 g pippurituorejuustoa
400 g turkkilaista jogurttia
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
1 rkl sinappia
loraus sitruunamehua

 Jauha leipäviipaleet muruiksi ja lisää sulatettu margariini. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle ja taputtele leipäkerros tasaiseksi kerrokseksi. Nosta vuoka jääkaappiin. Laita liivatelehdet kylmään veteen. Hienonna maustekurkku (poista keskus halutessasi), paprika sekä tilli ja ruohosipuli. Vaahdota kerma. Lisää kerman joukkoon kinkku, maustekurkku, paprika, tilli, ruohosipuli ja jogurtti sekä tuorejuusto. Kuumenna tilkka vettä ja liuota siihen liivatelehdet. Sekoita muutama lusikallinen täytettä liivatteen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Valuta liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi suola, mustapippuri, sinappi ja sitruunamehu. Levitä täyte vuokaan, tasoita pinta ja nosta peitettynä jääkaappiin hyytymään ainakin 4-5 tunniksi. Minä hyydytin yön yli. Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoiluvadille. Koristele esim. herneenversoilla (helposto näyttävää), kinkkusiivuilla, kurkulla ja kirsikkatomaateilla.


10 kommenttia:

  1. Tää menee niin testiin :). Miekä en muuten syö voileipäkakkuja, mut voin niitä kyl ihan hyvin tehä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kakku on jos voileipäkakuista tykkää :D itse kallistun enemmän makeiden kakkujen suuntaan.

      Poista
  2. Ihanan näköinen!

    -Heidi K.
    http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  3. Hei! Monelleko hengelle tämä kakku suunnilleen riittää? Ristiäisiin tulossa n.30 henkeä niin mietin että pitääkö tehdä kaksi kakkua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan! Meillä oli pienet ristiäiset ja aikuisia syömässä oli kymmenkunta. Kakkua jäi seuraavan päivän rotinoillekin, mutta tekisin kyllä 30 hengelle kaksi kakkua :)

      Poista
    2. Hei ja kiitti vastauksesta. Suunnitelmissa on nyt tehdä ristiäisiin yksi tällainen 1,5-kertaisella täytemäärällä ja yksi samankokoinen tonnikalakakku.

      Poista
    3. Kiva jos voin olla avuksi! Ihanaa ristiäisjuhlaa teille :)

      Poista
  4. Oletko huomannut, että tästä ohjeesta puuttuu kinkkusuikaleiden laitto? :) Toki tiedän missä välissä ne laitetaan mutta pisti vaan silmään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tiedosta! Melko oleellinen ainesosa kinkkukakussa :D korjattu ohjeeseen.

      Poista

Kiitos kommentistasi!