lauantai 23. maaliskuuta 2013

Suklaakakku


Apukokin syntymäpäiväksi leivon suuren suklaakakun. Idea tähän kaakkuun tuli kipAKKA kokkaa- blogista, jossa oli ystävänpäiväksi leivottu samantyylinen mehevä suklaakakku. Kakkupohja on alunperin Kinuskikissan käsialaa, kuten myös ohje suklaakuorrutukseen sekä pitsiset valkosuklaakoristeet. Täytteen sovelsin muutamasta eri lähteestä. Kinuskikissan blogista sain myös vinkin käyttää vaniljakreemijauhetta täytteisiin liivatteen sijaan. Tein kakkua hartaudella kolmena päivänä ja sitä syötiin myös kolme päivää.. Olen tästä kakusta melko ylpeä, teen täytekakkuja tosi harvoin ja mielestäni tämä onnistui hyvin! Hyvä minä!

Päivä 1, pohjan paistaminen

Mehevä suklaakakkupohja

2 dl vehnäjauhoja
1,5 dl perunajauhoja
1,5 dl kaakaojauhetta
3 tl leivinjauhetta
3/4 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
150 g voita tai margariinia
3,5 dl sokeria
3 munaa
3 dl kädenlämpöistä maitoa

kostutus 1,5 dl nestettä (maito, vaniljamaito, mehu, virvoitusjuoma)

Voitele ja korppujauhota 24 cm vuoka. Sekoita kuivat aineet keskenäään. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita hitaalla teholla vatkaten joukkoon ensin reilusti jauhoseosta ja tämän jälkeen vuorotellen pienissä erissä loput jauhoseoksesta ja kädenlämpöinen maito. Varmista, ettei maito ole liian lämmintä ettei se sulata rasvaa. Kaikkea maitoa ei tarvitse lisätä jos taikina tuntuu löysältä (minä laitoin kaiken). Kaada taikina vuokaan. Paista uunin alatasolla 50-60 minuuttia (meidän uunimme vaikuttaa vuoroin tehottomalta ja välillä taas supertehokkaalta, tätä kakkua ei tarvinut paistaa kuin 45 minuuttia). Anna seistä vuoassa 15 minuuttia ennen kumoamista.


Päivä 2, kakun täyttäminen

Kuningatartäyte (yhteen väliin)

1 prk (2,5 dl) Flora Vispiä
100 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl kuningatarhilloa
0,5 dl vaniljakreemijauhetta

Vaahdota Flora Vispi. Sekoita sen joukkoon tuorejuusto, hillo ja vaniljakreemijauhe.

Omena-vaniljatäyte (yhteen väliin)
 

1 prk (2,5 dl) Flora Vispiä
100 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl omena-vaniljahilloa
0,5 dl vaniljakreemijauhetta

Vaahdota Flora Vispi. Sekoita sen joukkoon tuorejuusto, hillo ja vaniljakreemijauhe.

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta kukin pohjista täyttämisen mukaan. Kokosin kakun vuokaan jossa paistoin pohjan ja jatkoin reunoja ylöspäin leivinpaperilla.


 Päivä 3

Suklaakuorrutus kakulle (riittää koko kakun päälle)

190 g tummaa suklaata
1,5 dl kuohukermaa
(nokare voita)

Kuorrutin kakun aamulla ja tarjosin sitä illalla. Kakun pinnan voi tasoittaa marmeladilla ennen suklaakuorrutuksen kaatamista, sivelin kakun pintaan sekä reunoille purkillisen omenamarmeladia. Sulata suklaa. Kuumenna kerma kattilassa kuumaksi, mutta ei kiehuvaksi. Lisää kerman joukkoon sulatettu suklaa ja sekoita tasaiseksi. Kattilaa voi pitää vielä lieden jälkilämmöllä jotta suklaamassasta tulee tasaista. Sekaan voi lisätä nokareen voita kiiltoa antamaan. Ota kattila liedeltä ja sekoittele kuorrutetta hetkisen aikaa jotta se hieman jäähtyy. Kaada kuorrute kakun päälle ja tasoita lastalla tai suurella veitsellä. Kinuskikissa vinkkaa seuraavaa: Kakku kannattaa sijoittaa alustan päälle, josta ylimääräinen kuorrute valuu läpi. Alle kannattaa laittaa leivinpaperi. Kakun saa siirrettyä kakkulautaselle, kun kakun on koonnut foliolla vuoratun pahvin päälle. Nämä ovat hyviä vinkkejä. Jos haluat koristella kakun suklaakuorrutteeseen tarttuvilla koristeilla, kannattaa se tehdä heti kuorruttamisen jälkeen.


Valkosuklaiset pitsikoristeet

Sulata valkosuklaa. Leikkaa leivinpaperista pieniä ruutuja, vähän suurempia kuin mitä toivot valmiiden koristeiden olevan. Pursota valkosuklaata ristiin rastiin leivinpaperin päälle. Kinuskikissan ohjeiden mukaan syntyy rullia jotka ovat kokopyöreitä, minä olen kakkujen ja niiden koristelun suhteen vielä noviisi joten tyydyin puolipyöreisiin koristeisiin jotka olivat myös oikein kauniita. Suurempia koristeita syntyy laittamalla leivinpaperipalaset talouspaperirullan sisään, pienempiä tein laittamalla leivinpaperit ohuen lahjapaperirullan sisään. Nosta rullat koristeineen pakkaseen ja anna niiden jähmettyä. Irrota suklaat leivinpaperista ja nosta varovasti kakun päälle.

4 kommenttia:

Kiitos kommentistasi!