tiistai 28. huhtikuuta 2015

Mallassämpylät


Sämpylät, nuo koko perheen iltapalasuosikit, kokivat uudistuksen kun käytin niihin kaljamaltaita. Joulun saaristolaisleipiä varten ostettu mallaspussi meinasi unohtua laatikkoon, kunnes hoksasin, että voihan niitä käyttää myös muuhun leivontaan. Nämä sämpylät olivat tosi maukkaita, näistä tuli samantien kaikkien suosikkeja! Ohje Helenan Hella-blogista.

2 dl kaljamaltaita
2,5 dl kiehuvaa vettä
3 dl piimää
1 pss kuivahiivaa
3 tl suolaa (laitoin vähemmän)
1 dl siirappia
0,5 dl öljyä
4 dl ruisjauhoja
4-5 dl 3-viljan sämpyläjauhoja (tai vehnäjauhoja, käytin niitä)

Mittaa maltaat kulhoon ja kaada kiehuva vesi päälle. Anna seistä puolisen tuntia. Lisää sekaan suola, siirappi, öljy ja ruisjauhot. Lämmitä piimä kattilassa. Lisää kuivahiiva piimään ja sekoita hyvin. Kaada piimä kaljamallaskulhoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää muut jauhot. Laita jauhoja desi kerralla, ettei niitä tule liikaa. Jauhojen määrä riippuu maltaiden kosteudesta. Lisää siis sen verran, kunnes taikina on notkeaa.  Aina voi kohotuksen jälkeen lisätä jos siltä tuntuu. Anna kohota lämpimässä paikassa.

Ota kauhalla tai lusikalla nokareita leivinpaperin päälle ja ripottele sämpylöiden pinnalle vehnäjauhoja. Kohota sen aikaa, kun uuni lämpiää 225 asteeseen. Paista noin 15 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!