maanantai 26. maaliskuuta 2012

Perinteinen ruskea (jauheliha)kastike


Vanha kunnon ruskea kastike on aina ollut tämän kokin kompastuskivi. Totta puhuen en ole eläessäni yrittänyt tehdä sitä kuin yhden kerran.. ja siitä nakkikastikkeesta tuli vaalea nakkikastike ja sen jälkeen heitin hanskat, nakit ja ruskeat kastikkeet tiskiin. Nyt ajattelin että pakkohan minun on osata ruskea kastike tehdä. Ongelmana oli tälläkin kertaa saada jauhot ruskistumaan tarpeeksi paljon, mutta täysin kelvollinen lopputulos oli kuitenkin. Lisäsin kastikkeeseen myös porkkanaa raasteena tuomaan ruokaisuutta, näin kastike riitti kahdeksi päiväksi. Kiitos tsempistä myös armaalle Apukokille jonka kanssa yhdessä pikku keittiössämme hääräsimme yhden kastikepannun äärellä.

400 g naudan jauhelihaa
1 sipuli
5 rkl vehnäjauhoja
4 rkl rasvaa (voita tai juoksevaa margariinia)
n. 6 dl vettä
pari lusikallista tomaattipyrettä
tilkka soijaa
mustapippuria
suolaa

Ruskista jauheliha ja sipuli, siirrä toisaalle odottamaan. Ruskista jauhot rasvassa pannulla koko ajan sekoittaen, kunnes seos on tasaista ja vaaleanruskeaa. Lisää joukkoon vesi parissa erässä, sekoita. Lisää joukkoon paistettu jauheliha ja sipuli. Lisää myls tomaattipyre ja soija. Anna hautua kymmenisen minuuttia.Tarjoa spagetin tai keitettyjen perunoiden kanssa.

(soijakastike ei liene vakituinen seuralainen ruskealle kastikkeelle, mutta minun versiooni sitä tuli piste)

2 kommenttia:

  1. laitan itsekin soijaa tosi moniin ruokiin. Tätäkin piristäisin tabascolla. Se antaan niin kivan tuoksun kun sitä ripottelee :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihmeellistä, tabascoa en ole ikinä käyttänyt vaikka pidän tulisista ruoista! Tässä haettiin ihan perinteistä jauhelihakastiketta, muihin sapuskoihin voisin kuvitella tabascoa laittavani kyllä :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!