torstai 13. kesäkuuta 2013

Hampurilaissämpylät

 

Kyllä itse tehty on aina itse tehty. Kuten arvata saattaa, nämä home made hamburger buns voittavat kaupan vakuumipakatut mössösämpylät 6-0. Ohjeena toimii alunperin New York Times-lehdessä ollut resepti, joka löytyy useammastakin suomalaisesta ruokablogista. Minä bongasin ohjeen Sisaret keittiössä-blogista. Ohjeesta tulee 4 sämpylää mutta seuraavalla kerralla teen vähintään kaksinkertaisen ohjeen ja pakastan loput, nämä sämpylät eivät synny pikaruokatyyiin nopeasti. Vaikka syötyä ne sitä tahtia tulevatkin.

4 hampurilaissämpylää

1 dl lämmintä vettä
2 rkl maitoa
1 tl kuivahiivaa
1 rkl sokeria
1 muna
4 dl vehnäjauhoja
3/4 tl suolaa
1,5 rkl pehmeää voita
voiteluun muna ja tilkka vettä
pinnalle seesaminsiemeniä

Yhdistä lämmin vesi, maito, hiiva ja sokeri. Anna seistä n. 5 minuuttia. Vatkaa muna kevyesti, käsinvatkaus riittää. Yhdistä kulhossa jauhot ja suola. Nypi voi joukkoon niin, että saat aikaan pieniä muruja. Lisää joukkoon vesi-hiivaseos sekä kevyesti vatkattu muna. Sekoita taikinaksi. Siirrä taikina kevyesti jauhotetulle pinnalle ja vaivaa n. 8-10 minuuttia, kunnes taikinasta tulee sileää ja elastista.
Taikina voi olla tahmaista, joten voit joutua lisäämään hiukan jauhoja vaivaamisen helpottamiseksi.
Kohota kaksinkertaiseksi noin 1-2 tuntia (kohotin 2h). Pyörittele littanoiksi palloiksi ja kohota leivinpaperin päällä liinan alla toiset 1-2 tuntia (kohotin 2h). Voitele munalla ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista 200 asteessa 10-15 minuuttia.



Vinokattoinen kasvisburgeri:

salaatinkastike
jääsalaatti
kasvispihvi
sinappisuolakurkkusalaatti
cheddar-juusto
paistettu muna
tomaatti

10 kommenttia:

  1. Sen verran olen omissa leipouksissani muokannut tuota reseptiä, että neljän sämpylän sijaan pyörittelen niitä kuusi kappaletta. Neljälle sämpylälle taikinaa on ihan liikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toki taikinasta tulee myös 6 sämpylää, ovat sitten vähän pienempiä :) minä tein 4 ja olivat oikein passelin kokoisia.

      Poista
  2. Hyvän kokoisia hampurilaissämpylöitä ja varmasti ihania koostumukseltaan ja maultaan.:) En ole vielä kokeillut näitä, mutta toivottavasti kesän mittaan kerkeää! Yleensä hampurilaisissa tulee oikaistua juurikin sämpylöiden kohdalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, aikaa vieviähän nämä ovat valmistaa ja olikin ensimmäinen kerta kun näitä tein. Yleensä burgerihimo iskee ykskaks eikä silloin ehdi tehdä sämpylöitä itse :)

      Poista
  3. Yhdyn Melodyn kommenttiin! Kauan on pitänyt tehdä, mutta vielä en ole saanut aikaiseksi. Mutta tänä kesänä aion näitä tehdä. Haluan tehdä grillissä kunnon Pulled Pork hamppareita itse tehdyillä sämpylöillä! :)

    VastaaPoista
  4. Otin reseptin ylös, täytyy testata kun tekee ens kerralla hamppareita :)

    VastaaPoista
  5. Kyllä ne siellä New York Timesissa tietää mikä maistuu myös suomalaisille! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Indeed. Käydäänpäs myös paikan päällä toteamassa asia ;)

      Poista

Kiitos kommentistasi!