perjantai 6. joulukuuta 2013

Itsenäisyyspäivän menu

Hyvää itsenäisyyspäivää Suomi!

Juuressosekeitto hapankorppumurulla
*
Karjalanpaisti, keitetyt perunat
*
Puolukkakiisseli, vaniljajäätelö


Juuressosekeitto hapankorppumurulla

perunaa
porkkanaa
lanttua
palsternakkaa
sipulia
mustapekka-ruokakermaa
suolaa
hapankorppuja murusteltuna
 
Kuori ja lohko juurekset. Keitä ne kypsäksi ja valuta osa keitinvedestä pois. Soseuta keitto ja lisää ruokakerma sekä suola. Tarkista maut. Ripottele annosten pinnalle hapankorppumurua ja persiljaa.

(kuvalainaus parin vuoden takaa, tänä vuonna unohdin ottaa paistista kuvan)

Karjalanpaisti

1 ptk (500-700 g) karjalanpaistilihaa
1 sipuli
2-3 porkkanaa
pari kolme laakerinlehteä
1-2 tl suolaa
8-10 maustepippuria
vettä

Ota lihat huoneenlämpöön noin 30 minuuttia ennen ruoanvalmistusta. Halutessasi voit ruskistaa lihat pienissä erissä pikaisesti pannulla ja nostaa sieltä uunivuokaan. Kuori ja paloittele sipuli ja porkkanat. Laita kaikki ainekset uunivuokaan ja mittaa vettä vuokaan niin että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Hauduta karjalanpaistia 180 asteessa n. 3 tuntia.
 
 
Puolukkakiisseli
 
n. 5 dl puolukoita
n. 6 dl vettä
n. 1 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja
 
Soseuta sulaneet puolukat. Laita kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli saostuu ja pulpahtaa muutaman kerran. Kaada isoon tarjoilukulhoon tai annosastioihin ja ripottele pinnalle sokeria. Tarjoa kiisselin kanssa vaniljajäätelöä. Jäätelövinkistä kiitos anopille!
 
 
Lopuksi vielä kuva ensimmäisestä koskaan väkertämästäni piparirakennelmasta!  Käytin kaupan valmistaikinaa koska tekelettä ei syödä joulun jälkeen. Reen kyytiin tulee joulunameja joita voi käydä ohimennen napsimassa. Nam!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!