sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Kuningatar-suklaakakku


Apukokin syntymäpäiväksi leivoin kuingatar-suklaakakun. Kysyin mieheltä makutoiveita synttärikakkuun, ja hän toivoi jotain kuningatarkermakakun tyylistä. Vähän tietysti sovelsin, ja lopputulos oli mielestäni sekä kaunis että herkullinen! Täytteeseen käytin ystävältäni tuliaiseki saamani valkosuklaa-pistaasitahnan, joskaan sen maku ei ollut kovin vahva Flora Vispiin sekoitettuna. Täyte olisi myöskin kaivannut ehkäpä yhden liivatteen, kakun leikkaaminen olisi ollut helpompaa, jos täyte ei olisi ollut niin pehmoista. Minä unohdin ostaa kuningatarhilloa, joten keitin äkkiä omista mustikoista pienen hillon joka riitti vain kakun yhteen väliin. Toisenkin väliin olisin hilloa laittanut, jos se olisi riittänyt.  Mikään näistä ei kuitenkaan ratkaisevasti kakun makuun vaikuttanut. Onnea vielä kerran, Armas Apukokki!


Kuningatar-suklaakakku, 22 cm irtopohjavuokaan

Pohja:

4 munaa
munien tilavuuden verran sokeria
melkein munien tilavuuden verran vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
voita vuoan voiteluun

Täyte:
3 dl Flora Vispiä
200 g (1 prk) valkosuklaa-pistaasitahnaa
tuoreita vadelmia
tuoreita pensasmustikoita
mustikka-tai kuningatarhilloa
maitoa kostutukseen

Koristelu:

150 g taloussuklaata
0,75 dl kuohukermaa
1 rkl voita

Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri ilmavaksi vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja nostele jauhot vaahdon joukkoon varovasti. Voitele 22 cm irtopohjavuoka (pohjalle voi pingottaa leivinpaperin) ja jauhota reunat vehnäjauholla. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa kunnes tikkuun ei jää taikinaa, minulla kesti n. 30 minuuttia. Anna kakkupohjan odottaa huoneenlämmössä muoviin käärittynä seuraavaan päivään.

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan ja laita päällimmäinen levy paistopinta alaspäin joko puhdisttettuun irtopohjavuokaan jossa kakun paistoit, tai kakkupohjan kokoiseksi säätämääsi reunakalvoon tai irtoreunaan. Itse käytin kakkupohjan kokoiseksi teippaamaani reunakalvoa, koska kakkuvuoka oli hiukan liian suuri kakun mentyä hieman kasaan paiston aikana. Valmista täyte. Vaahdota Flora Vispi ja vatkaa sen joukkoon valkosuklaa-pistaasitahna (täytteeseen voi hyvin lisätä yhden liivatteen jämäkkyyttä tuomaan). Kostuta enimmäinen kakkupohja maidolla. Levitä pohjan pinnalle kuningatar-tai mustikkahilloa. Asettele vadelmia ja mustikoita vuoan reunaa vasten, niin ne näkyvät ulospäin kun kakku on valmis. Levitä puolet kerma-valkosuklaatäytteestä hillon päälle ja painele kermaan vadelmia ja mustikoita. Nosta vuokaan keskimmäinen kakkupohja ja kostuta sekin maidolla. Lisää marjat, hillo ja kermatäyte sekä marjat. Nosta päällimmäiseksi alin pohja, se pinta ylöspäin, joka oli kakkupohjaa paistaessa vuoan pohjaa vasten. Kostuta se maidolla, peitä kakku ja nosta jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää.

Kiehauta kuohukerma kattilassa ja ota pois liedeltä.. Lisää suklaa sekä voi ja sekoittele kunnes suklaa on sulanut ja massa on tasaisen kiiltävää ja kaunista. Anna jäähtyä hetken. Valuta suklaa kakun päälle ja levitä niin, että se valuu kauniisti reunoja pitkin. Koristele kermalla (minulla Flora Vispiä) ja tuoreilla marjoilla.


6 kommenttia:

Kiitos kommentistasi!