lauantai 1. elokuuta 2015

Raparperi-marenkipiirakka


Alkukesästä tein myös tämän raparperileivonnaisen. Kirpeä raparperi ja makea marenki olivat tottahan toki toimiva makupari, mutta yllättävää kyllä, marenkileivonnaiset eivät kuulu omiin suosikkeihini. Lisäksi tämä oli todella makeaa, vaikka melkoinen sokerihiiri olenkin. Raparperin ja marengin ystäviä kehoitan kuitenkin kokeilemaan tätä piirakkaa! Ohje Home Vanilla-blogista.

Pohja:

150 g margariinia
1,5 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:

Raparperihilloke:

250 g raparperia
1 dl sokeria
tilkka vettä

Marenki:

3 valkuaista
1 dl sokeria

Valmista ensin raparperihilloke. Kuori ja paloittele raparperit kattilaan. Lisää sokeri ja tilkka vettä. Keitä hiljalleen noin 5 minuuttia, kunnes raparperit ovat hiukan pehmenneet. Anna jäähtyä. Valmista murotaikina. Vatkaa margariini ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää muna ja sekoita. Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe, lisää ne taikinaan. Kaada taikina voideltuun tavalliseen vuokaan tai irtopohjavuokaan ja paista 225 asteessa n. 10 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä. Valmista marenki. Vatkaa kananmunat valkuaiset vaahdoksi ja lisää sokeri. Lusikoi jäähtynyt raparperihilloke kypsän pohjan päälle ja pursota tai levitä marenki hillokkeen pinnalle. Paista 2-5 minuuttia, kunnes marenki ruskettuu kauniisti.

Huom! Pohjaa kannattaa esipaistaa sen verran, että se on juuri ja juuri kypsä, tai jättää vähän raa'aksikin. Vuoan reunaa vasten oleva taikina kypsyy nopeasti, ja pohja jatkaa paistumistaan marenkin lisäämisen jälkeen.

Huom! Vaahdota ENSIN valkuaiset ja lisää sokeri vasta sitten. Laittamalla molemmat vatkauskulhoon yhtäaikaa, saat lirua venyvää valkuaismassaa, joka ei vaahtoudu vaikka kuinka vatkaisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!