tiistai 28. heinäkuuta 2015

Mehevä raparperipiirakka


Rapsuva raikas raparperi on yksi suosikkivihannekseni. Kyllä, Wikipedia kertoo raperperin olevan vihannes! Vihannes, joka on saanut nimensä ikivanhasta kauppaväylästä, jota pitkin sitä vietiin maailmalle. Tehokkaana lääkekasvina pidettyä raparperia kasvoi Uralin rinteillä, ja sitä kuljetettiin Välimeren maihin Volgaa, barbaarien jokea, pitkin - Rha Barbarum. (Lähde: Wikipedia). Joten, laittakaamme kesän tarjoamaa vihannesta tähän Maku-lehden valloittavaan raparperipiirakkaan! Piirakka oli nimensä mukaisesti mehevä, eikä välttämättä tarvitse mitään lisuketta rinnalleen. Tosin, ei jäätelö (minkään kanssa) koskaan pahaa tee.. Tein ohjeen puolikkaana lasivuokaan, pienin muutoksin. Alla oleva ohje on Maku-lehden alkuperäinen.

Muruseos:

250 g voita (laitoin margariinia)
8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria

Pohjataikinaan:

2 dl piimää (laitoin luonnonjogurttia)
1 muna

Täyte:

10 dl raparperia paloina
200 g kermaviiliä (laitoin luonnonjogurttia)
250 g maitorahkaa (laitoin luonnonjogurttia)
2 dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
2 munaa

Sulata voi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voisula. Nypi murumaiseksi. Siirrä muruseoksesta 1/4 toiseen kulhoon. Lisää loppuun muruseokseen piimä ja muna. Sekoita taikinaksi. Jos taikinaan jää paakkuja, ällös huoli - ne häviävät paiston aikana. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipannulle (35x42 cm). Ripottele pohjan päälle raperperit. Sekoita loput täytteen ainekset keskenään ja kaada seos raparperinpalojen päälle. Ripottele pinnalle loppu muruseos. Paistaa 175 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.

Huom! Tätä raparperipiirakkaa kannattaa paistaa sen verran, että piirakka on on juuri ja juuri kypsä. Vuokaa vasten oleva taikinaosuus ottaa herkästi väriä, ja kuivuu helposti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!