perjantai 29. huhtikuuta 2011

Parsaquiche

Quiche on ranskalainen piiras, jonka taikinakuoren uumenissa muhii munia, juustoa ja kermaa tai maitoa sisältävä täyte. Parsa on suosittu keväinen kasvis varsinkin Keski- ja Etelä-Euroopassa. Parsa on parhaimmillaan päiväntuoreena, mutta piirakkaan leivottuna hieman vanhemmatkin kasvikset maistuvat herkullisilta.

Pohja

2 dl täysjyvävehnäjauhoja (laitoin sämpyläjauhoja)
1 dl kaurahiutaleita
1/4 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
3/4 dl juoksevaa margariinia
1 dl kevytmaitoa

Täyte

300 g  (8 tankoa) vihreää parsaa
4 munaa
1 1/4 kevytmaitoa
2,5 dl raastettua parmesaania (laitoin 1,5 dl)
0,5 tl mustapippuria
2 rkl tuoretta hienonnettua ruohosipulia (laitoin kuivattua)

Sekoita kaikki pohjan ainekset keskenään ja nosta kulho jääkaappiin 15 minuutiksi. Pingota leivinpaperi n.22 cm irtopohjavuoan pohjalle ja taputtele taikina jauhotetuin käsin vuoan pohjalle sekä reunoille. Nosta pala leivinpaperia taikinan päälle ja kaada kuivattuja herneitä tai papuja painoksi paiston ajaksi (jätin tämän tekemättä). Esipaista pohjaa 200 asteessa 10 minuuttia (paistoin 6 min.). Huuhtaise parsat ja poista puumainen osa. Kuori parsat halutessasi ja leikkaa ne pituussuunnassa kahtia. Vatkaa munien rakenne rikki, lisää joukkoon maito ja sekoita tasaiseksi. Mausta pippurilla ja ruohosipulilla. Ripottele puolet juustoraasteesta esipaistetun pohjan päälle. Asettele päälle parsat ja lisää lopuksi munamaito. Ripottele loput juustosta pinnalle. Paista 200 asteessa n. 30 minuuttia.

Omia huomioita: Kananmunien määrä täytteessä on valtava! Kaksi munaa olisi riittänyt. Täyte oli hyvin munakasmainen, ja täytteen ollessa näin suuri olisi suurempikokoinen vuokakin ollut tarpeen. Ohje on HyväTerveys Kevyt Kokki-lehdestä, jonka kuvassa samainen piiras oli huomattavasti vehreämpi; parsaa näkyi enemmän. Ihan hyvänmakuinen piiras silti, erityisesti Apukokki kiitti.

2 kommenttia:

  1. Oi, en ole koskaan törmännytkään kasvisversioon quichesta - liha-aikoinani maistoin joskus Ranskassa asuneen kaverin mainiota, perinteista kinkkuversiota. Tätä voisinkin kokeilla!

    VastaaPoista
  2. Uusi juttu oli mullekin tämä ennenkuin lehdestä ohjeen bongasin :) Suosittelen käyttämään isompaa irtopohjavuokaa tai vähentämään ainakin yhden munan ohjeesta.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!