sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Kaalilaatikko


Päätin pyöräyttää kaalilaatikon. Löysin Ruokailmiö-blogista niin varmalta vaikuttavan helpon laatikko-ohjeen että eipä muuta kuin tuumasta toimeen. Kahden tunnin hauduttamisella kaalilaatikosta tuli todella mehevää ja maukasta, ihan älyttömän hyvää! Mittoja muuttelin hieman, mutta pääasiassa noudatin alkuperäistä ohjetta. Huom! Suosittelen käyttämään mahdollisimman suurta uunivuokaa, minulla tästä ohjeesta tuli yksi lasagne- ja yksi vajaa leipävuoallinen lootaa.

n. 1,5 kg pieneksi hienonnettua kaalia
3 isohkoa porkkanaa
2 rkl öljyä
1 sipuli
400 g paistettua naudan jauhelihaa
1,5 dl puuroriisiä
2 rkl tummaa siirappia
1 l vettä
1 lihaliemikuutio
1 - 1½ tl suolaa
6 kokonaista mustapippuria tai n. 2 tl rouhittua mustapippuria

Hienonna kaali mahdollisimman pieneksi silpuksi. Kokeilin ensimmäistä kertaa viime jouluna saamani monitoimikoneen hienonnusteriä ja ison kaalin silppuaminen kävi kuin leikki! Toki onnistuu myös hyvällä veitsellä ja kärsivällisyydellä. Samalla koneella hienonnat myös porkkanat tai vaihtoehtoisesti raasta ne karkeaksi raasteeksi. Kuumenna suuressa kattilassa öljy ja lisää kaali sekä porkkanat kuullottumaan. Ruskista jauheliha ja hienonnettu sipuli. Lisää kaalikattilaan riisi, vesi, siirappi, lihaliemikuutio ja mausteet ja kuumenna kiehuvaksi. Sekoita joukkoon kypsä jauheliha. Kaada tai kauho laatikkoainekset kattilasta suureen uunivuokaan (tai kahteen). Kypsennä 200 asteessa 1 tunti ja sitten 175 asteessa toinen tunti. Kypsennystä voi jatkaa vielä siitäkin, sillä kaalilaatikko rakastaa hauduttamista. Kaalilaatikon kaverihan on sitten puolukka.

4 kommenttia:

  1. Namnamnamnamnamnam... ihana ohje!!

    VastaaPoista
  2. No huippua, että tuli niin maukasta! Mun kaalilaatikko ohje on niin iso, koska tykkään siitä niin paljon, että sitä pitää tehdä kerralla riittävästi.
    Itse sain muuten synttärilahjaksi yleiskoneen ja todellakin tein ihan samoin, pilkoin sillä kaalin ja raastoin porkkanat karkeaksi raasteeksi. Nää on ihan koomisia nää meidän yhteydet!

    VastaaPoista
  3. Olihan tämäkin sapuska aika masterpiece ja valmistaminenkin oli aika ikimuistoista, eiks je?? :D

    VastaaPoista
  4. Katjuzqa, samanlainen ajatusmaailma! :)

    Jone my dear, ensimmäinen ja hyvin ikimuistoinen kaalilaatikontekokeikka! :D

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!