torstai 24. maaliskuuta 2016

Punaherukkainen vadelma-suklaakakku


On siis kevät, eli Armaan Apukokin syntymäpäivän aika! Tänä vuonna makutoiveena oli vadelmakermakakku, johon sain ehdotettua ja ujutettua mukaan hieman suklaata. Koska vadelma ja suklaa, tiedätte kyllä! Ruusupursotuksia kokeilin ensimmäistä kertaa, ja ne onnistuivat mielestäni hyvin. En halunnut heittäytyä turhan vaatimattomaksi, vaan päätin heti ensimmäisellä kerralla pursottaa kaksivärisen kermakoristelun kakun päälle. Täytteen vadelmat valitettavasti loppuivat kesken (muistin pakkasessa olevien vattujen määrän alakanttiin..), joten ripottelin punaherukoita kakun kerrosten väliin jatkamaan vadelmien kirpeyttä. Vadelmat eivät maistuneet täytteessä mielestäni riittävästi, joten suosittelen laittamaan niitä 200 g soseena (tällöin punaherukat voi jättää kokonaan pois). Tämä kakku vain paranee saadessaan viettää aikaa jääkaapissa. Leivoin kakkupohjan keskiviikkona, täytin torstaina, ja mielestäni sunnuntaina kakun maku oli syventynyt parhaimmilleen. Maanantaita kakku ei nähnyt, sillä lähdimme reissuun ja kakku piti tuhota sitä ennen. Mikään ongelma se ei ollut, herkullinen kakku! Suosittelen siis leipomaan tämän hyvissä ajoin jääkaappiin. Kakkupohjana Suklaapossun mielettömän mehevä suklaakakkupohja, jota olen aiemmin käyttänyt lakka-suklaakakussa ja appelsiini-suklaakakussa.

Tällä pohjalla tulee korkea kakku n.18 cm irtopohjavuokaan tai matalampi kakku n. 20 cm vuokaan. Tämä kakku on leivottu 20 cm irtopohjavuoalla, jolloin kakun leikkaaminen kolmeen kerrokseen oli hankalaa, muttei mahdotonta. Kakkupohja kohoaa keskeltä paistettaessa, tasoitin kakun ja laitoin "paistokohoaman" yhdeksi lisäkerrokseksi kakun keskelle. ♥ Onnea Armas Apukokki! 


Punaherukkainen vadelma-suklaakakku

Suklaakakkupohja

80 g voita
30 g tummaa suklaata
0,6 dl öljyä
1,3 dl vettä
1 dl ranskankermaa
2 munaa
0,5 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
3 dl vehnäjauhoja
0,6 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
0,6 tl soodaa
0,3 tl suolaa
0,6 rkl vaniljasokeria

Täyte

100 g vadelmaa soseena
2 dl vispikermaa
200 g mascarponejuustoa
2 liivatelehteä
0,75 dl tomusokeria
3 dl kokonaisia punaherukoita

(Jos käytössäsi on enemmän vadelmia,  ja haluat laittaa vain niitä kakun täytteeksi ja jättää punaherukat pois, määrät ovat suunnilleen seuraavat:

200 g vadelmia soseena
2 dl vispikermaa
200 g mascarponejuustoa
4 liivatelehteä
1,5 dl tomusokeria)

Kuorrutus

2,5 dl Flora Vispiä
punaista elintarvikeväriä
4 palaa tummaa suklaata
kaakaojauhetta

Sulata voi ja suklaa mikrossa varovasti välillä sekoittaen. Sekoita joukkoon öljy, vesi, ranskankerma, sokerit sekä munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi, mutta älä vaivaa, jottei taikina sitkisty. Kaada taikina voideltuun 20 cm irtopohjavuokaan paista 170 °C noin 45 minuuttia tai kunnes tikkuun ei jää kokeiltaessa taikinaa. Laita vuoan päälle folio paistamisen loppupuolella, jos näyttää että pinta ottaa liikaa väriä. Anna jäähtyä. Säilytä kakku kelmussa tai muovipussissa seuraavaan päivään huoneenlämmössä.

Täytettä varten soseuta vadelmat. Vaahdota vispikerma. Liota liivatelehdet pehmeiksi kylmässä vedessä ja sulata ne mikrossa tilkassa vettä. Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään, paitsi punaherukat. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kokoa kakku irtopohjavuokaan tai säädettävään reunavuokaan. Kakkupohja on mehevä eikä tarvitse kostutusta. Levitä vadelmamoussea ja punaherukoita kerrosten väliin. Peitä kakku kelmulla ja anna maustua jääkaapissa ainakin seuraavaan päivään.

Koristele kakku ruusupursotuksin. Vaahdota Flora Vispi ja sivele sitä ohut kerros kakun päälle. Jaa loppu kerma kahteen osaan. Sulata suklaa ja sekoita se toiseen osaan kermaa. Värjää toinen osa kermaa punaisella elintarvikevärillä (käytin nestemäistä ongelmitta). Laita pursotuspussiin tähtitylla. Lusikoi pussin toiseen reunaan suklaakermaa ja toiseen reunaan punaista kermaa, jotta pursotettaessa tyllasta tulee yhtäaikaisesti molemman väristä kermaa. Pursota kakun pinnalle ruusukkeita. Kakun reunoilla olevat koristeet tein sulattamalla suklaata, ripottelemalla sen päälle murskattuja suklaakarkkeja ja levittämällä sen leivinpaperille ja pakastamalla hetken. Jäinen suklaalevy murenee helposti sopiviksi laatoiksi jotka voi asetella kakun reunoille.



4 kommenttia:

  1. Hyvää Pääsiäistä! Voi että, että minä tykkään sinun kakkutyyleistä!!! Varmasti myös hyvin herkullinen kakku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Voisula, kommenttisi lämmittää mieltä! Kakku vain parani "vanhetessaan" :)

      Poista
  2. Tuo ruusu pursotus on upea!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!