tiistai 29. kesäkuuta 2010

Noheva nokkonen!


Juhannuksenvietosta mukaan tarttui luonnon omia antimia; raparperia ja nokkosta. Raparperista tein taas kiisseliä (arjen kevyet päivät eivät tahdo sallia rapsupiirakan tekoa) ja loput pakastin. Googlettelu paljasti, että sämpylöihin nokkoset voisi käyttää tuoreena ilman ryöppäystä, mutta nitraattipitoisuuden vähentämiseksi ryöppäsin ne kuitenkin. Vajaasta hedelmäpussillisesta tuoreita nokkosenlehtiä tuli n. 2 dl nokkosmössöä. Voitelin sämpylät hunaja-vesiseoksella ja ripottelin päälle seesaminsiemeniä, kaikenlaiset siemenet kun ovat mieleeni.

Jyväisät nokkossämpylät, 9kpl.

2,5 dl vettä
puolikas tuorehiiva
n. 2 dl ryöpättyä nokkosta
n. 6 dl sämpyläjauhoja
ripaus suolaa
loraus juoksevaa margariinia


Tältä näyttää ryöpätty nokkonen. Keitin nokkosenlehtiä vähässä vedessä noin 5 minuuttia kunnes muuttuivat kauttaaltaan tummiksi. Huuhtelin lehdet kylmällä vedellä ja silppusin pieneksi. Alkukesän nokkoset ovat parhaimmillaan, näin keskikesällä kannattaa poimia nuoria oksia ja käyttää nokkosen yläpään lehtiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!