tiistai 2. elokuuta 2011

Karjalanpiirakat ja kevennetty munavoi


Yksi kesän tavoitteistani oli leipoa itse karjanpiirakoita. Ja sen tein! Karjalanpiirakat lienevät yksi apukokin suurimmista herkuista, ja hyvältä ne minunkin suussani maistuvat. Kaikenmoisia valmispiirakoita kokeiltuani päätin että ei se voi olla niin vaikeaa tehdä niitä itse. Eikä ollutkaan! Tein jälleen alustavaa salapoliisintyötä netissä mutta ohje jolla nämä piirakat tein (täydellisen onnistuneesti) löytyi mummoni reseptivihkosesta. En omista teflonkattilaa joten riisipuuron keitossa jouduin poikkeamaan harhapolulle ja turvautumaan uunipuuroon. Kyllä mummon ohjeeseen on luottaminen!

Karjalanpiirakat (n. 30 kpl)

Kuori

2 dl kylmää vettä
2 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
25 g voita tai margariinia

Täyte

1,5 litraa maitoa
3 dl puuroriisiä
3 tl suolaa

TAI

1 litra maitoa
1,75 dl puuroriisiä
2 tl suolaa

Lisäksi

maitoa
voita tai margariinia

Valmista ensin täyte, mielellään jo edellisenä päivänä. Keitä riisipuuro tai valmista se uunissa: voitele uunivuoka. Mittaa vuokaan riisit ja suola, kaada maito päälle. Kypsennä 175 asteessa uunin alimmalla tasolla n. 1,5-2 tuntia.


Ota riisipuuro jääkaapista. Jos se tuntuu kovin jämäkältä, voi puuroa lämmittää hetken mikrossa jolloin se pehmittyy ja muuttuu helpommin levitettäväksi. Sekoita kuoritaikinan ainekset keskenään. Leivo taikinasta pötkö, jaa se kahtia ja puolikkaat 15 osaan. Pidä ylimääräinen taikina kulhossa leivinliinan alla ettei taikina kuivu. Ota taikinapallero kerrallaan ja kauli se puikulakaulimella soikeaksi (olen omistanut puikulakaulimen vuosikaudet ja nyt vasta käytin sitä sen oikeaan tarkoitukseen!). Levitä riisipuuroa taikinan päälle ja jätä reunoihin n. 1 cm rypytysvaraa. Aloita rypyttäminen piirakan keskeltä, ota taikinaa etusormen ja peukalon väliin ja etene näin sekä ylös että alaspäin. Piirakoita leipoessani huomasin että taikinan muodolla ei ole niin väliä, epämuotoisemmastakin soikiosta tulee rypytyksen jälkeen oikeanmuotoinen piirakka. Laita valmiit piirakat pellille leivinpaperin päälle ja peitä vielä liinalla. Paista 275 asteessa n. 15 minuuttia. Piirakoiden paistuessa Laita maito ja voi/margariini kattilaan ja lämmitä seos. Sama onnistuu myös mikronkestävässä astiassa mikrossa. Seuraavaksi on makuasia upottaako valmiit piirakat kokonaan maito-voiseokseen vai voiteleeko vain pullasudilla. Kääri valmiit piirakat voipaperiin ja peitä leivinliinalla.

Kevennetty munavoi

4 munaa
8 rkl margariinia

Keitä ja jäähdytä kananmunat. Hiennonna munat (onnistuu kätevästi esim. munaleikkurilla laittamalla munan ensin oikein- ja sitten väärinpäin leikkuriin) ja sekoita margariinin kanssa.

8 kommenttia:

  1. Piirakat saivat minut tänne sivullesi ja kelailin juttuja alaspäin, niin sieltähän löytyi kaikkea mielenkiintoista muutakin!

    VastaaPoista
  2. Karjalanpiirakat ovat kyllä mahtavia! Itsekin tein niitä pari kuukautta takaperin. En kyllä ymmärrä sitä, miksi ihmiset ajattelevat niiden olevan vaivalloisia tehdä... Lähinnähän se vaiva on riisipuuron keittämisessä ja jäähdyttämisessä. Mutta toivottavasti muutkin innostuvat!

    VastaaPoista
  3. Tervetuloa Tuula! :)

    lintsi, mäkään en ymmärrä että mikä karjalanpiirakoiden teossa muka vaikeaa on. Tosin mummon ohjeeseen tuli puolet/puolet vehnä/ruisjauhoja, lähes kokonaan tai täysin ruisjauhoihin tehty taikina on tietysti vaikeampi kaulia. Riisipuurokin valmistui uunissa kuin itsekseen, pitää vaan etukäteen tietää milloin aikoo piirakoita tehdä :) eivät ole pikaruokaa.

    VastaaPoista
  4. Itse teen aina tällä ohjeella, enkä ole kokenut kaulimista ongelmalliseksi. Täytyykin joskus testata myös uunipuuroa noihin, koska en myöskään omista oikein sopivaa kattilaa, niin aina jonkin verran kärvähtää kattilanpohjaan ja ainakin kerran myös kiehuu yli. Ne on vaan sellasia luonnonvakioita, joita en voi välttää...;)

    VastaaPoista
  5. Kauniita piirakoita olet tehnyt, lämmittää kovasti karjalaista sieluani! :) Mie oion joskus kaulimisessa, teen silleen että kaulin ison levyn ja leikkaan siitä lautasen avulla ympyröitä. En nimittäin saa edelleenkään pyöritettyä pulikkaa niin hyvin, että kakkara pyörii jauhojen päällä tasapyöreäksi.. :D
    Mulla on blogissa kuvakooste piirakanteosta Perinneruokia -ja herkkuja -osiossa :)

    VastaaPoista
  6. cebic, munkin oli tarkoitus tehdä niin että kaulin yhden ison levyn josta lasilla tms. otan ympyröitä. Kokeilin ensin huvikseni kaulimalla ihan suoraan taikinapalasta ja siitä tulikin tosi hyvä, ja kun rypytteli ei epämuotoisuus päässyt näkymään :) ja kiitos kehuista! Karjalainen olen minäkin mummon puolelta :)

    VastaaPoista
  7. Voi kun olet tehnyt tosi nättejä piirakoita! :) Minä kun tein näitä ekan kerran, niin niistä tuli ihan kamalia... :D Pitäisikin tehdä taas joskus uudestaan, olivat ne sen verran hyviä!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!