sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Sitruuna-lakritsitiikerikakku


Ensinnäkin, tämä ei ole lakritsikakku vaan salmiakkikakku, koska eikös turkin pippurit ole salmikkikarkkeja? Ainakin niin pussissa lukee. Ja toiseksi, tämä saattaa olla ensimmäinen Yhteishyvän ohje jota noudattamalla lopputulos ei ollut halutunlainen. Alunperin tein tämän tarjottavaksi Apukokin syntymäpäivillä maaliskuussa, mutta en kelpuuttanut tätä juhlapöytään. Vuokaan osunut salmiakkitaikina oli uunista ulostullessaan varsin mustunut (kuten kuvasta huomaa). Myös maku oli valitettavasti sen mukainen, mutta pakastin kakun kuitenkin pahan päivän varalle. Kyllä sitä tarpeeksi kovaan käntynhimoon syö. Myöskin taikinan jakaminen monen monituiseen kerrokseen tiikeriominaisuuden aikaansaamiseksi oli melko haasteellista, taikinan määrän ja jäykkyyden takia. Kakkua paistaessa kannattaa myös seurailla kakun kypsymistä eikä orjallisesti noudattaa ohjeen paistoaikaa, taas kerran tehoton uunimme olikin tehokas ja kakku sai liikaa väriä pintaansa jo 45 minuutin jälkeen.

200 g leivontamargariinia tai voita
2 dl sokeria
3 munaa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
1 sitruunan raastettu kuori
4 tl sitruunamehua
50 g turkinpippureita
3 rkl ruokakermaa
1 rkl kaakaojauhetta

Voitele ja korppujauhota noin kahden litran kakkuvuoka. Vaahdota margariini ja sokeri. Lisää munat vaahtoon yksitellen vatkaten. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri ja sekoita taikina tasaiseksi.
Nosta 2/3 taikinasta erilleen ja sekoita joukkoon sitruunaraaste ja -mehu. Murskaa turkinpippurit tehosekoittimessa tai pane ne kaksinkertaiseen pakastepussiin ja murskaa kaulimella.
Kiehauta kerma pienessä kasarissa ja sekoita joukkoon turkinpippurijauhe. Keitä muutama minuutti miedolla lämmöllä samalla sekoittaen, kunnes rouhe on liuennut. Sekoita joukkoon kaakao. Lisää seos 1/3 taikinan joukkoon. Nosta 1/3 vaaleasta taikinasta kakkuvuoan pohjalle ja nosta päälle puolet tummasta taikinasta. Tee samoin toinen kerros ja levitä päällimmäiseksi vaalea taikinakerros.
Paista 175-asteisessa uunin alatasolla (45..) 50–55 minuuttia. Kumoa jäähtyneenä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!