sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Shawarma


Tällä kertaa on osin tyytyminen Instagramiin ja kännykuvien laatuun, sillä juuri kun olin ottamassa kuvaa ihanan mehevän makoisan mausteisesta shawarmastani, järjestelmäkameran akku vaati latausta. Ehdin kyllä kuvata sivurensselit, pitaleivät ja kasvikset, mutta varsinainen pääruoka jäi kuvaamatta. No, herkullista ruoka silti oli! Armas Apukokki toivoi isänpäiväksi itse tehtyä kebabia, mutta innostui ajatuksesta kun mainitsin bonganneeni tämän reseptin HS Ruoka-sivuilta. Shawarma oli monivaiheinen valmistaa, hieman työläs, mutta ei missään nimessä vaikea ruokalaji toteuttaa. Leivoin itse myös pitaleivät, sillä vaikka kaupan vakuumipakatut valmispitat joskus jopa menettelevätkin, en kelpuuttanut niitä tällä kertaa. Jälkiruoaksi kakun tilalle Apukokki tilasi sitruuna-lakupaloja, lähes suoraan pakkasesta! Kylmässä lakukinuski muuttuu ihanan sitkeäksi, nam!

Shawarma

500 g naudan ulkofileetä
puolikaan sitruunan kuori ja mehu
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
0,5 dl rypsi-tai oliiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
1 laakerinlehti murskattuna
1 tl mustapippuria
1 tl juustokuminaa
1/4 tl kanelia
ripaus kardemummaa
ripaus neilikkaa
ripaus muskottipähkinää
2 rkl voita
1-1,5 tl suolaa

Valkosipulijogurtti

2 valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä
2 dl paksua jogurttia
1 rkl sitruunan mehua
1 tl sokeria
3/4 tl suolaa

Lisäksi

harissatahnaa
pitaleipiä
pikkusuolakurkkua
tomaattia
punasipulia
tuoretta lehtipersiljaa


Kääri ulkofilee kelmuun ja laita pakastimeen kahdeksi tunniksi. Poista sitten kelmu ja leikkaa kohmeinen liha terävällä veitsellä poikkisyin hyvin ohuiksi lastuiksi. Laita lihalastut marinointikulhoon. Ota puolikkaasta sitruunasta keltainen kuori paloina kuorimaveitsellä. Purista puolikkaasta sitruunasta mehu. Kuori ja suikaloi sipuli. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Yhdistä sitruunan mehu ja kuoripalat, sipulisilput, öljy, valkoviinietikka sekä kaikki mausteet paitsi suola. Sekoita ja kaada lihan joukkoon. Kääntele lihaa niin, että se marinoituu kauttaaltaan. Anna lihan marinoitua peitetyssä astiassa yön yli

Valmista valkosipulijogurtti. Kuori ja purista valkosipulit öljyn joukkoon pieneen kulhoon. Kuumenna seosta mikrossa hieman, vain sen verran, että öljy kuumenee. Tarkoituksena on poistaa valkosipulin raaka terävyys ja pehmentää sen makua. Anna öljyn jäätyä. Sekoita valkosipuliöljy paksuun jogurttiin. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja sokerilla. Laita jääkaappiin maustumaan.

Irrottele lihasuikaleet toisistaan ja asettele ne vieri viereen suurelle lautaselle. Poista sitruunankuori-ja laakerinlehtipalat. Anna lihojen temperoitua huoneenlämmössä 15-20 minuuttia.

Valmistele sillä välin lisukkeet. Halkaise pikkusuolakurkut ja leikkaa tomaatit ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja leikkaa punasipuli ohuiksi renkaiksi.

Paista lihat voissa pannulla 2-3 erässä. Mausta suolalla. Pidä lihat lämpimänä esim. foliolla peitetyssä astiassa.

Kokoa annokset. Lämmitä pitaleivät ja leikkaa ne taskuiksi. Lusikoi pohjalle valkosipulijogurttia. Sipaise ylempään puolikkaaseen harissatahnaa. Annostele taskuun lihaa, suolakurkkua, tomaattia, punasipulia ja tuoretta lehtipersiljaa. Nauti heti.



Huom! Lihan marinointiin käytettävät mausteet ovat pitkälti samoja kuin valmiissa piparkakkumausteseoksessa. Käytin siis sitä. Harissatahnaa unohdin ostaa, joten laitoimme Srirachaa. Pitaleivät tein Valion ohjeella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!