perjantai 10. helmikuuta 2012

Aprikoosi-hasselpähkinävuokaleipä


Tämän herkullisen ja mehevän leivän ohje on Kevyt Kokki- lehdestä. Toimi sekä margariinin ja suolaisten päällysteiden että aprikoosimarmeladin kanssa aikas hyvin. Jälkimmäinen päällyste oli oma suosikkini.

2 leipää

5 dl rasvatonta piimää
25 g tuorehiivaa
1 rkl siirappia
2 tl kuminansiemeniä
5 dl ruisjauhoja
n. 5 dl täysjyvävehnäjauhoja (laitoin hiivaleipäjauhoja)
1,5 dl kuivattuja aprikooseja silputtuna
1 dl karkeaksi rouhittuja hasselpähkinöitä
1,5 tl suolaa
rypsiöljyä

Kuumenna piimä kattilassa kädenlämpöiseksi ja kaada se yleiskoneen kulhoon tai leivontakulhoon. Lisää murennettu hiiva, siirappi ja kuminansiemenet. Sekoita hetki. Lisää ruisjauhot ja anna koneen käydä keskinnopeudella muutama minuutti. Lisää vehnäjauhot, alusta vielä n. 5 minuuttia. Lisää taikinaan lopuksi aprikoosit, pähkinät ja suola. Anna koneen käydä vielä muutama minuutti, kunnes taikina on kimmoisaa ja siinä on hyvä sitko. Voit alustaa taikinan toki myös käsin, mutta siihen saattaa tarvita siloin enemmän jauhoja ja aikaa kuluu enemmän. Peitä taikina ja kohota se noin kaksinkertaiseksi vedotttomassa paikassa tunnin ajan.

Kumoa taikina jauhotetulle leivonta-alustalle. Vaivaa taikinasta ilmat pois. Voitele kaksi suorakaiteen muotoista leivontavuokaa öljylä. Muotoile taikinasta kaksi pyöreää tankoa. Nosta ne vuokiin ja ripottele päälle ohut kerros ruisjauhoja. Tee leipiin terävällä veitsellä syvät ruukkoviillot. Kohota leipiä peitettynä vielä noin 45 minuuttia. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Nosta leipävuoat riritilälle uunin keskitasoon. Paista 5 minuuttia ja laske lämpötila 200 asteeseen. Jatka paistamista noin 20-25 minuuttia tai kunnes leivät ovat saaneet kauniin värin. Kumoa leivät jäähtymään. Kääri samana päivänä syötävä leipä liinaan, ja laita muovipussiin leipä jonka syöt myöhemmin.

2 kommenttia:

  1. Voi että! Nuo aprikoosin palaset ovat varmaan ihania sattumia leivässä. :)

    VastaaPoista
  2. Tosi namuja, kuminansiemenet olivat sellaisia joiden makuun en nähtävästi ole oikein tottunut.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!